Türkiye’de Medyaya Darbe Derinleşiyor

Erdoğan iktidarının basına yönelik baskısı, işkence boyutunu da aştı. Anayasaya aykırı ve hukuksuz şekilde kayyım atanarak kapatılan televizyon ve gazetelerde binlerce çalışan işsiz bırakıldı. Şimdi ise gazeteciler hapis tehdidiyle karşı karşıya.

Basın ve ifade özgürlüğünün can çekiştiği Türkiye’de baskının dozu artıyor. Son bir yılda, 2 bin 700’e yakın gazeteci işsiz kaldı. Samanyolu, Bugün TV, İMC gibi 19 televizyon kanalı hukuksuz şekilde TÜRKSAT uydusundan indirildi. Karartmanın son mağdurları, Can Erzincan TV ve Kanal 24 oldu.
35 gazetecinin tutukluluğu devam ederken soruşturmalar sürüyor. Bugün TV eski Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros hakkında, gizli tanık ifadesiyle gözaltı kararı verildi.

MUHALİFLERİ SİNDİRME

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Tarık Toros hakkındaki gözaltı kararına sosyal medyadan şöyle tepki gösterdi: “Terör örgütlerine yardım eden iktidarın; terörün karşısında olan Tarık Toros’u terör ile ilişiklendirmesi basın mesleğine yönelik tehdittir. Tarık Toros, gazetecidir. Ve terörün karşısındadır. Siyasi iktidarın terör ile olan ilişkilerini, yolsuzluklarını yazdığı için gözaltı işlemi yapılmıştır. Karar hukuki değil keyfi ve siyasidir. Tebliğat gönderilmeden gözaltı işleminin bayramda gerçekleşmesi, düşmanca ceza hukukun uygulamasıdır. Bu uygulamalar milli birlik ve beraberliğimize zarar verir. Bu, muhalif olanları sindirme operasyonudur. Devlet, Anayasa ile doğar ve Anayasa ile yaşar. Tarık Toros’a yapılan Anayasa ile TCK ve AİHS ile bağdaşmamaktadır.”

SÜREKLİ TEHDİT VE SALDIRI

Pak Medya İş Sendikası Başkanı İsmail Topçuoğlu, basının yargı ve kolluk kuvveti ile baskı altına alındığına dikkat çekti. Gazetecilerin sürekli tehdit ve saldırılara maruz kaldığına vurgu yapan Topçuoğlu, Tarık Toros’un tutuklanmasıyla ilgili şöyle konuştu:
“Bugün TV’yi karartan kayyımlar önce gazetecileri işsiz bıraktı. Şimdi de yargı mekanizmasını kullanarak gazetecileri hapse atmak istiyorlar. Basın özgürlüğünde tablo her geçen gün daha da kararıyor.”

DÜNDAR’DAN SONRA 9 iSTiFA

Tehdit, kurşunlanma ve davalara maruz kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, görevine ara verdiğini açıkladı. Dündar’ın görevine ara verdiğini açıklamasıyla gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Tahir Özyurtseven, Yazı İşleri Müdürü Baydu Can ile yazı işlerinden Can Doker, Emine Özcan, emlak sayfası editörü Ceren Kumbasar, portre yazarı Zeynep Miraç, karikatürist Cihat Hazardağlı, haftalık söyleşiler hazırlayan Selin Ongun ve Dış Haberler Şefi Pınar Ersoy görevinden istifa etti.

CAN ERZİNCAN HOTBİRD UYDUSUNDA

Can Erzincan TV’nin hukuksuz şekilde uydudan indirilmesine karşı Can Erzincan TV Yönetim Kurulu Başkanı Recep Aktaş, artık HOTBIRD uydusu üzerinden yayın yapacaklarını duyurdu. Frekans bilgilerini paylaşacaklarını belirten Aktaş, “Can Erzincan TV’yi birçok değişik uygulamalardan izleyebilme imkanı sunacağız. Çanak anteni olan, ayar yaptırmak suretiyle her iki uyduyu izleyebilir. CanErzincan’ı izlemek istiyorsanız evinize bir uyducu çağırmanız yeterli” ifadelerini kullandı.