IŞİD’le MİT Arasında Whatsapp Bağlantısı Iddiası

Terör örgütü IŞİD’in teknoloji emiri olarak adı geçen Ebu Musa kod adlı Ersen Çelik’in Gaziantep Emniyetine verdiği ifadede skandallar yer aldı. Suriye’ye PKK ile savaşmak için gittiğini anlatan Ersan Çelik, önce El Nusra’ya daha sonra IŞİD saflarına katıldığını söyledi. Çelik, IŞİD saflarında bulunurken Türkiye’de eylem yapacak canlı bombaları Whatsapp üzerinden MİT’e ilettiğini ifade etti.
Evrensel Gazetesi’nde Tamer Arda Erşin imzasıyla yayınlanan haberde, IŞİD’in teknoloji mecmuası emiri, ‘Ebu Musa’ kod adlı Ersen Çelik, Gaziantep Emniyeti’ne verdiği ifadede, Suriye’deyken MİT yetkilileriyle Whatsapp’tan yazıştığını, bombalı eylemleri gerçekleştirecek isimleri bildirdiğini ve yazışmaların halen kayıtlarda bulunduğunu söylediği yer aldı. MİT’le yazışan Çelik’in, ajan olup olmadığı bilinmezken, MİT yetkililerinin telefon numarasını nasıl bildiği soru işareti. Daha önce de ANHA haber ajansına konuşan IŞİD üyesi Savaş Yıldız, IŞİD’in içerisinde MİT’çilerin yer aldığını, İlhami Balı, Yunus Durmaz ve Edremit Türe’nin MİT ajanı olduğunu iddia etmişti.
Gaziantep’te bir evde yakalanıp, tutuklanan IŞİD’in ‘teknoloji mecmuası emiri’, ‘Ebu Musa’ kod adlı Ersen Çelik’in 8 Ağustos 2015 tarihinde Gaziantep Emniyetine verdiği ifade skandal niteliğinde. Çelik ifadesinde, IŞİD içerisindeyken, Tükiye’de eylem hazırlığında olan canlı bombaların isimlerini, Ankara Terörle Mücadele Şubesi ve MİT yetkilerine bildirdiğini söylüyor. Çelik, Emniyet ve MİT yetkilileriyle, Whatsapp üzerinden yazıştıklarını belirtiyor. IŞİD’lilerin kendisinin ajan olduğunu düşünmesi üzerine kaçarak, Türkiye’ye geldiğini anlatan Çelik, IŞİD içerisinde yer aldığı sürede, örgüt üyelerinin birçok emir vererek, ajan olup olmadığını sınadığını kaydediyor. Çelik, IŞİD’lilere kuşku uyandırmamak için emirlere uyduğunu da ifadesine ekliyor.
NUMARALARI NEREDEN BİLİYOR?
Çelik’in ifadesinde, Whatsapp yazışmalarının halen kayıtlarda yer aldığına da dikkat çekerken, Emniyet ve MİT yetkililerinin numarasını nereden bildiği akıllara “MİT, IŞİD içerisinde adam mı çalıştırıyor?”, “MİT ve Emniyet Çelik’in bildirdiği canlı bombaları bilmesine rağmen neden önlem almadı?” soruları akıllara geliyor.
IŞİD içerisinde MİT’çilerin olduğu daha önce de gündeme gelmişti. HDP’nin Mersin ve Adana İl Başkanlıklarına bombalı saldırı düzenleyen Savaş Yıldız, ANHA haber ajansına verdiği röportajında, IŞİD’in üst dizey yöneticileri İlhami Balı, Yunus Durmaz ve Edremit Türe’nin MİT ajanı olduğunu iddia etmişti. Balı, Durmaz ve Türe ise IŞİD’in Türkiye’de gerçekleştirdiği bombalı eylemlerin emrini veren ve koordine eden kişilerdi.
ÇELİK’İN EMNİYETTEKİ İFADESİ
IŞİD’in teknoloji emiri Ersen Çelik’in Gaziantep Emniyetine, 8 Ağustos 2015 tarihinde verdiği ifadesi şöyle: “Suçlamayı kabul etmiyorum, ben Suriye’ye PKK ile savaşmak için gittim askerliğimi, 2007 yılında Siirt- Eruh ilçesinde yaptım termal kamera sorumlusuydum, pratik zekalıyım her şeyi çabuk çözüyorum, termal kamera ile üç kere karakol baskını olacaktı ben engelledim. Alt tarafımızda bulunan Görendoruk Karakol Komutanlığına saldırdılar, 5 askerimiz şehit olmuştu. Ben 2012 yılında PKK ile savaşmaya karar verdim. Hatay’a geldim daha sonra Suriye’ye geçtim. Suriye’de El-Nusra Örgütüne katıldım. Ancak PKK ile anlaşma yaptığı için ayrıldım. IŞİD saflarına geçtim.”
“IŞİD’e beni teknoloji mecmua emiri yaptılar, ben maket uçakların sorumlusuydum. IŞİD daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin aleyhine Şah Süleyman, Kobani operasyonları sonrasında döndü. Ben de uçakların devletime zarar vermemesi için bozuyordum, kablolarını kesiyordum, kullanılmaz hale getiriyordum. O uçaklara bomba bağlayıp, Kilis’e Gaziantep’e bırakacaklardı. Hatta ellerinde şu anda kimyasal silahlar, uzun menzilli füzeler de vardır. Kilis sınırına getirildi. Bir depoda bekletilmektedir. Ben yerlerini güvenlik kuvvetlerine bildirmek istiyorum. Ben devletimize yardımcı olmak istiyorum.”
‘WHATSAPP’TAN BİLDİRDİM’
“Canlı bomba olmadım ancak Türkiye’de eylem yapacak canlı bombaların kimler olacağını devletimize bilgi vermek için ben öne atıldım. Bu süre zarfında Whatsapp’tan Ankara Terörle Mücadele Şubesi yada MİT’e aktarıyordum telefon görüşmelerimde kayıtlıdır, gereken tüm bilgiyi verdim, daha da yardımcı olmam için ne gerekiyorsa tüm bilgileri vermeye hazırım.”
‘AJAN MUAMELESİ YAPTILAR’
“DAEŞ adına bizzat silahlı çatışmaya girmedim, 1.5 sene El-Nusra saflarındaydım. Benim dini bilgim olmadığı için bana ilk önce ajan muamelesi yaptılar sonra mutfakta görev aldım. Aslında operasyon yokmuş. Beni denemek amacıyla varmış gibi bir yere götürdüler. ‘Sen tek başına girip hepsini öldürüp çıkacaksın’ dediler. Ben de denediklerini anladığım için kabul ettim. ‘Beşar Esad’ın askerlerinin içine girilecek bomba bağlanacak’ dediler. Ben kabul ettim. Ben en son Arap asıllı eşimle ve arabamla Çobanbey’inin bitişiğinde Türkmen Küllü Köyüne geldim araçta bütün el bombası, uçak malzemeleri, 2 adet kalaşnikof vardı. İmha etmeleri için Türkmenlere teslim ettim sonra eşim ile birlikte Türkiye tarafına geçtim ve eşim ile birlikte Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldim, serbest bırakılmamı talep ediyorum, kimle görüşülecekse acilen o kişiyle görüşmek istiyorum ve bu silahların yerini bildirmek istiyorum.”
‘BALI, DURMAZ, TÜRE MİT AJANI’
Adana ve Mersin’de HDP binalarını bombalayan IŞİD Üyesi Savaş Yıldız, YPG tarafından ele geçirilmişti. 22 Mart 2016 tarihinde yani 10 Ekim Ankara Katliamı iddianamesi açıklanmadan 3 ay önce ANHA haber ajansına yaptığı açıklamada IŞİD’in içinde “Ebu Bekir”, “Ebu Mushap” ve “Efe” isimli MİT ajanları olduğunu iddia etmişti. 28 Haziran 2016’da tamamlanan 10 Ekim iddianamesinde, Yıldız’ın açıkladığı isimler yer almıştı. İddianamede, 10 Ekim Barış Mitingi, Diyarbakır ve Suruç başta olmak üzere Türkiye’deki tüm saldırıların emrini veren IŞİD’in üst düzey yöneticisi İlhamı Balı’nın kod isminin “Ebu Bekir”, örgütün Antep emiri Yunus Durmaz’ın kod isminin “Ebu Efe” ve Durmaz’ın yardımcısı Edremit Türe’nin kod ismi ise “Ebu Mushap Turki” olduğu belirtilmişti.
belge isid