Atina’da Cami Yapımına Danıştay Onayı..

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılması yılan hikayesine dönen cami projesi önündeki bir engel daha kalktı. Danıştay 4. Bölümü, Atina’da Votanikos semtinde 17 dönümlük arsa içerisinde on yıl önce yapılması planlanan ibadethaneye karşı çıkanların ikinci ‘iptal ve engelleme’ başvurusunu da reddetti.
Atina’da yaklaşık 125 yıldan bu yana siyasi, bürokratik, toplumsal ve kilise kaynaklı onlarca bahane ileri sürülerek hayata bir türlü geçirilemeyen cami projesine bir kez daha yeşil ışık yakıldı. Danıştay 4. Bölümü, Atina‘nın Votanikos semtinde 2006 yılında meclis kararıyla yapılması kararlaştırılan ibadethaneye karşı çıkanların ikinci başvurusunu da reddetti.
111 imza ile ‘Ortodoks Hıristiyan Yunan Vatandaşları’ olarak örgütlenenler tarafından Danıştay‘a yapılan ‘anayasaya aykırı’ ve ‘çevreye olumsuz etkileri olacağı’ gibi iddiaların yer aldığı itirazlar değerlendirildi. Danıştay,1458/2016 sayılı kararıyla Atina‘da cami inşa edilmesini öngören 3512/2006, 4014/2011 ve 2015 sayılı kanunların ‘anayasaya uygun olduğu’ ve ‘çevreye de olumsuz etkilerinin bulunmadığı’ gerekçesiyle inşa çalışmalarına start verilmesine ‘evet’ dedi.
Atina camisinin inşasına yönelik ilk adli itiraz 2013 yılında aralarında Pire Metropoliti Serafim’in de bulunduğu 9 kişi tarafından yapılmış, Danıştay Genel Kurulu  bu başvuruyu Temmuz 2014’te aldığı 2399/2014 sayılı kararla reddetmişti.
Danıştay Başkan Yardımcısı Dimosthenis Petroulia başkanlığında toplanan Danıştay 4. Bölümü, dün Yunan basın-yayın organlarına yansıyan 1458/2016 sayılı kararıyla itiraz başvurusunda bulunan semt sakinlerinin iddialarının ‘tamamının temelsiz’ olduğu kanaatine vardı. ‘Atina’da camiye hayır’ kampanyası yürütenlerin yargı kanalıyla projeyi engelleme girişimleri bir kez daha boşa çıkmış oldu.
DANIŞTAY’IN VURGULADIĞI KONULAR
Danıştay, camiye karşı olan milliyetçi, fanatik ve İslam karşıtlarının birden çok iddiasını reddettiği kararında, projenin ‘anayasaya aykırı olmadığını’ ve ‘çevreye olumsuz etkilerinin de bulunmadığını’ vurguladı. ‘Kilise ve ibadet yerlerinin inşasında çevreye muhtemel etkilerin dikkate alınmasına gerek olmadığı’ görüşünü savunan Danıştay, ‘sosyal ve kültürel alanlar’ olarak belirlenen yerlerde yüzde 5’e kadar kilise ve ibadet mekânı inşa edilebileceği görüşünü hatırlattı.
Bir diğer itiraz konusunu da netleştiren yüksek mahkeme, caminin bölgeye uyumsuz bir görüntüye sebebiyet vermediğini vurguladı. İnşasının yeni İmar Kanunu’na aykırı olmadığını, yasal koşullara uyulup uyulmadığına ilişkin incelemenin ise imar ruhsatı ile yapının tamamlanmasının ardından değerlendirilebileceğini kaydetti.
ASKERİ GARAJDAN DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Yunan hükümeti, 2006 yılında aldığı bir kararla eskiden Deniz Kuvvetleri’ne ait Votanikos semtindeki 17 dönümlük bir arazi içerisinde bulunan bin metrekarelik askeri araç garajını 300 erkek ve 50 de kadın kapasiteli bir ibadet yerine dönüştürülmesine karar vermişti. Minaresiz olması planlanan proje kapsamında abdest alınacak bölümler, tuvaletler, imam ve cami yönetiminin kullanacağı ilave yapılar da yer alacak.
İHALE 4 KEZ ERTELENMİŞTİ
Tepkiler sebebiyle 4 kez tekrarlanan ihaleyi ülkenin en büyük 4 inşaat şirketinden oluşan konsorsiyum (Aktor-Terna-JP & Avaks) kazanmıştı. Altyapı Bakanlığı tarafından da onaylanan proje için AB destekli fonlardan 1 milyon Euro’nun üzerinde bir bütçe tahsis edildi.
ÇİPRAS EVET DİYOR ANCAK BAŞKA ENGELLER DE VAR
Atina cami projesine ilişkin yeni bir yargı sürecinin başlatılmaması durumunda ilk kazmanın vurulmasının önünde herhangi bir mahkeme engeli bulunmuyor. Başbakanı Aleksis Çipras’ın iki hafta önce yaptığı “Önümüzdeki dönem içerisinde Atina‘da cami ve Müslüman mezarlığı inşasına doğru ilerliyoruz.” açıklamasına rağmen diğer bazı siyasi ve bürokratik engellerin üstesinden gelip gelemeyeceği merak konusu oldu.
Son dönemde Yunanistan Kilisesi lideri İeronimos’un ‘Suriyeli mülteciler sebebiyle cami etrafında fanatik grupların toplanabileceği’ bahanesiyle cami inşaatının ertelenmesini talep etmesi, Radikal Sol İttifak (Syriza) öncülüğündeki hükümetin küçük ortağı milliyetçi Bağımsız Yunanlar’ın (ANEL) Atina‘ya cami projesine karşı sert muhalefeti ve fanatik cami karşıtlarının eylemleri, 1890’dan beri tartışılan Atina‘ya camisinin önündeki engellerin tam anlamıyla kalkmadığı şeklinde yorumlanıyor.
Atina’da Müslümanlar, namazlarını ibadethane izni olmayan yüzden fazla garaj, bodrum ve daire katlarında kılmak zorunda kalıyor. Son dönemde güvenlik koşullarını karşılayan bir kaç mescide yasal izin verilerek yeni bir süreç başlatılmıştı.