Varşova’da Düzenlenecek Nato Zirvesi’ni Yorumlayan Basescu: Romanya’nın Karadeniz’de ‘Nato Filosu’ Kurma Projesi Saçmaydı

Eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu, 8-9 Temmuz tarihinde Polonya’nın Başkenti Varşova’da yapılacak NATO Zirvesinde Romanya’nın yine eli boş döneceğini söyledi.
Basescu, Romanya’nın Polanya’yı örnek alarak Atlantik Paktı içerisinde ve teşkilatın komuta merkezinde etkin rol oynaması gerektiğini söyledi.
basescu
ROMANYA, NATO KOMUTA MERKEZİNDE AKTİF ROL OYNAMALI
Ancak NATO Zirvesinden Romanya adına pek umutlu olmadığını belirten eski Cumhurbaşkanı, “Ne yazık ki düzenlenecek NATO Zirvesi Romanya adına başarısız olmaya mahkumdur. Bunu hiçbir siyasi endişe ile de söylemiyorum. Çünkü Zirve’den Romanya’nın alabileceği hiçbir şey yok. 2014’teki Zirve’den bu yana da hiçbir gelişme sağlanamamıştır.” dedi.
Romanya’nın bundan sonra NATO içerisinde komuta kademesinde görev üstlenmesi ve aktif rol oynaması gerektiğine vurgu yapan Basescu, “Bunun için Polonya’yı örnek almalıyız. Polonya Zirve’den istediklerini ve taleplerini kolaylıkla kabul ettirebiliyor.” diye konuştu.
KARADENİZ’DE ‘NATO FİLOSU’ KURMA PROJESİ SAÇMAYDI
Romanya’nın 5 ay önce gündeme getirdiği ‘Karadeniz’de NATO Filosu’ kurma projesini de ‘saçma’ olarak nitelendiren Basescu, bu anlaşmanın uygulanabilmesinin her şeyden önce 1936 yılındaki Montrö Boğazlar anlaşmasının engel olduğunu vurguladı.