Dünya Basını: Erdoğan, IŞİD ve Radikallere Destek Veriyor

IŞİD militanları 13 Haziran 2013’te Suriye sınırında mültecilerin Türkiye’ye geçmesini engellemeye çalışırken objektiflere böyle yansımıştı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen terör saldırısından sonra dünyanın saygın basın organları Türkiye’nin IŞİD’le mücadeledeki tutumunu adeta topa tuttu. İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye’nin terör örgütü IŞİD’e ‘göz yumduğu’ belirtirken, ABD’nin saygın dergilerinden Time ise Türk halkının IŞİD’in merhametine kaldığını ve ülkenin örgütün verdiği savaşta yeni cephe hâline geldiğini kaydetti. Türkiye’de ‘cadı avı’ diye nitelenen sürece dikkat çeken İngiliz Financial Times gazetesi de Gülen hareketine yönelik sürdürülen operasyonlarla emniyetin istihbarat biriminin yara aldığı tespitinde bulundu.
Guardian: IŞİD’e göz yummanın bedeli
İngiliz The Guardian gazetesi, İstanbul’daki saldırının ardından Türk hükümetinin terör örgütü IŞİD’e karşı tavrını sorgulayan bir makale yayınladı. Simon Tisdall imzalı ve “Türkiye, Erdoğan’ın IŞİD’e kasten göz yummasının bedelini ödüyor” başlıklı yazıda, “Temel problem, Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin güneydoğusunda yerleşik Kürtlerin IŞİD’den daha büyük tehdit olduğunu düşünmesi.” ifadelerine yer verildi. Türk liderlerin artık IŞİD tehdidine odaklanmak zorunda olduğunun ifade edildiği yazıda, Türk aracıların IŞİD’e petrol ticareti yoluyla destek verdiğine inanıldığı belirtildi.
Time: Türkiye, IŞİD’in merhametine kaldı
Aynı konuyu bir yorum yazısıyla ele alan ABD’li Time dergisi ise İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sivilleri hedef alan kanlı saldırının, Türkiye’nin IŞİD militanlarının merhametine kaldığını gösterdiğini yazdı. Dünyaca ünlü haber ve siyaset dergisinde çıkan “Türkiye, IŞİD’in dünyadaki savaşında yeni cephesi haline geldi” başlıklı yorumda bölgedeki cephelerde mevzi kaybeden terör örgütünün Ortadoğu, Avrupa ve ötesinde sivillere saldırılar düzenleyerek yeniden manşetlere çıkmayı hedeflediği belirtildi. Yazıda, Atatürk Havalimanı için ise, “Suriye ve Irak’a giden Batılı IŞİD elemanlarının da transit noktasıydı.” denildi.
FT: Cadı avı istihbaratı yaraladı
İngiliz Financial Times gazetesi, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı, “Irak ve Suriye’deki girdabın Türkiye’yi ne kadar derine çektiğinin bir göstergesi” şeklinde değerlendirdi. BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Financial Times gazetesinin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner imzalı yazıda, “IŞİD saldırıyı üstlenmedi. Bunun nedeni örgütün Türkiye’yi silah ve gönüllü savaşçıların geçişi için son koridor olarak görmesi olabilir.” ifadelerine yer verildi. Suriye’de devam eden iç savaş süresince Erdoğan’ın Türkiye topraklarının teröristlerin ‘boru hattı’ olmasına izin verdiğinin öne sürüldüğü yazıda, “IŞİD bu fırsatı, Türkiye içinde hücre kurmak için kullandı.” iddiası yer aldı. Ergenekon davası sürecinde askeri istihbaratın ‘kötürüm bırakıldığını’ savunan yazar, Gülen hareketine yönelik operasyonlarla da polisin istihbarat biriminin yara aldığını belirtti.
Newsweek: Türkiye’ye destek verilmeli
Birçok basın organının Türkiye’nin terörle mücadeledeki yeterliliğini eleştirmesine karşılık Amerikan Newsweek dergisi, ülkeye destek olma çağrısında bulundu. Mubarez Ahmed imzalı yazıda, İstanbul saldırılarının ardından Türk yetkililerin ‘günah keçisi’ yapılmasını eleştirdi. Ülkenin hem PKK hem de IŞİD’le mücadele etmek durumunda kaldığının vurgulandığı yazıda, Türkiye’ye destek verilmesi gerektiği kaydedildi.
Prof. Phillips: Erdoğan radikallere destek verdi
ABD’nin Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Profesör David Phillips, Türkiye’yi IŞİD’e karşı sessiz kalmakla suçladı. Eski başkanlardan Bill Clinton, George W. Bush dönemlerinde ve Barack Obama döneminde ise bir süre öncesine kadar, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda kıdemli danışman olarak görev yapan Prof. Phillips, “Türkiye’nin şu ana kadar IŞİD’e karşı izlemiş olduğu sessiz kalma politikası çok yanlıştı.” dedi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan uzman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye lideri Beşşar Esed ile mücadele adına radikal İslamcı gruplara destek verip bu grupları kendi kontrolü altına almak istediğini ancak bu politikasının ters tepip Türkiye’yi vurduğunu söyledi.
LONDRA MHABER