Romen Uzmanlar: IŞİD, Türkiye’de Kolay Operasyon Yapıyor

Romen güvenlik uzmanları, dün gece Atatürk Havalimanında meydana gelen patlamayı değerlendirdi. Eski dış güvenlik başkanı ‘neredeyse askeri bir saldırı’ nitelemesi yaparken, cumhurbaşkanlığı eski danışmanı ise, Türkiye’nin Işid için kolay operasyon yapabildiği bir ülke olduğuna dikkat çekti.
Atatürk Havalimanı’ndaki saldırı Romanya’da ön sıralarda tartışılıyor. Eski cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun güvenlik danışmanı Iulian Fota, Türkiye’de Işid’in hareket kabiliyetine sahip olduğuna dikkat çekti. Fota, ‘’Bu saldırıyı Yemen’deki, Lübnan’daki Işid saldırılarıyla birlikte düşünmek lazım. Işid güç kaybettikçe kendini göstereceği saldırılara kalkışıyor. Türkiye, Işid’in kolay operasyon yapabileceği bir ülke.’’ değerlendirmesinde bulundu.
Romanya Dış Güvenlik Servisi (SIE) başkanı Catalin Harnagea ise, yapılış biçimine bakınca saldırıyı ‘’askeri taktikle gerçekleştirilmiş’’ olarak nitelendirdi. İstanbul’daki havaalanında çifte güvenlik bariyerinin olduğunu hatırlatan Harnagea, ‘’İlk patlama girişte oldu. Saldırgan elindeki patlayıcıları attıktan sonra öldürülebildi. İlk ve ikinci filtreler arasında neler olduğu tam bilinmiyor.’’ değerlendirmesinde bulundu. Harnagea, havaalanlarının terör saldırıları için gözde yerler olduğuna dikkat çekti.