Erdoğan’dan Putin’e Mektup: İzvinite (Özür Dilerim)

Erdoğan Rusya lideri Putin’e bir mektup yazarak Rus uçağının düşürülmesi ve pilotun öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘bugün olsa yine vururuz’ dediği uçak için Rusya lideri Putin’e ‘üzgün’ olduğunu dile getirdiği bir mektup yazdı. Erdoğan’ın ilişkilerin eski haline gelmesi için mümkün olan her şeyi yapacağını bildirdiği aktarıldı.
İsrail’le varılan anlaşmanın açıklandığı dün Türk dış politikası tarihi bir kırılma daha yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl sınır ihlali yaptığı için düşürülen Rus uçağı nedeniyle iki başkent arasında bozulan ilişkileri düzeltmek için geri adım attı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak yaşanan olayla ilgili derin üzüntülerini dile getirdi. Ölen pilotla ilgili taziyelerini ileten ve ‘üzgünüm ‘ kelimesini kullanan Erdoğan, pilotun ailesinin acılarını ‘yürekten hissettiğini’, kaydetti. “Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Acılarını dindirmek için her türlü inisiyatife hazırız” dedi.
Rus pilotu öldürdüğü iddia edilen Türk vatandaşı hakkında soruşturma başlatıldığını da aktaran Cumhurbaşkanı, Rusya-Türkiye ilişkilerinin tekrar eski haline gelmesi için mümkün olan her şeyi yapacağını kaydetti. “Rusya’ya ait uçağı düşürme konusunda hiçbir zaman bir isteğimiz ya da kastımız olmadı” ifadelerini kullandı.
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Erdoğan mektubunda ayrıca şunları söyledi: “Recep Tayyip Erdoğan, yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiriyor ve Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin düzelmesi için her şeyi yapmaya ve bölgedeki terörle birlikte mücadele etmeye hazır olduğunun altını çiziyor”.
Kusura bakmasınlar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Erdoğan’ın mektubunda , Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandığını söyledi. Kalın, Erdoğan’ın iki ülke arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu belirtti.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Temmuz’da Rusya’ya gidecek ve Soçi’deki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevinden alınmasıyla birlikte, Ankara dış politikada peş peşe kritik adımlar atmaya başladı. Önce İsrail’e ardından da Rusya’ya zeytin dalı uzatıldı. Erdoğan geçtiğimiz günlerde de Rus milli günü nedeniyle Putin’e bir mektup daha yazmış ve bugünün işaretlerini vermişti. Erdoğan “Türk halkı adına tüm Rus halkının Rusya Günü’nü kutluyorum. Ayrıca Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte hak ettiği düzeye gelmesini diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan, Afrika ziyareti öncesinde de, “Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut bir pilotun yapmış olduğu hata veya yanlış sebebiyle koskoca Türkiye’yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür” diyerek Moskova’ya barış için el uzatmıştı.
Erdoğan’dan U dönüşü

TSK, Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını, angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım’da düşürdü. Erdoğan, olayın hemen ardından “Uyarılmasına rağmen maalesef ihlalini devam ettirmekte ısrarını sürdürmüştür. Bunun üzerine F-16’larımız tarafından yapılan müdahale sonrası bu uçak düşürülmüştür.” dedi. Erdoğan iki gün sonra da “Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine bu karşılığı vermek durumundadır” şeklinde konuştu. (EMRE SONCAN ANKARA)