Reza Zarrab Itirafçı Olacak

Zarrab, avukatı Benjamin Brafman aracılığıyla mahkemeye toplam 50 milyon dolarlık kefalet ödemeyi önermişti.

Kara para aklamak ve ambargoyu delmek suçundan ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) savunmasını değiştirerek “Suçumu kabul ediyorum” demek için New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’yla görüşmelere başladığı ifade edildi.
Cumhuriyet’in haberine göre başsavcılığa yakın kaynaklar Zarrab ve avukatı Benjamin Brafman’ın, geçen günlerde kefalet talebini reddeden Hâkim Richard M. Berman’ın 35 sayfalık gerekçeli kararını gördükten sonra durumun ne kadar ciddi olduğunu anladığı ve bu yola başvurduğunu belirtti. Zarrab’ın suçunu itiraf etmesi onu hapis cezasından kurtarmayacak ama vereceği yeni bilgilerin önemi ve değerine göre hakkında istenen suçlamaların cezası azaltılabilecek.
Zarrab’ın ‘suçunu kabul etmesi’ halinde dahi jürili duruşmalar yapılması ve bu oturumlarda Zarrab’ın İran ambargosunu nasıl deldiklerini, kara parayı nasıl akladıklarını, Türkiye ve diğer ülkelerdeki ortaklarına kadar birtakım bilgileri vermesi beklenebilir.
Ara duruşma 6 Eylül’de

Zarrab’ın bu pazarlık talebinin kabul edilebilmesi için savcılıkta olmayan ve savcılığın işini kolaylaştıran değerli itirafların olması gerekiyor. Savcılık ve savunma arasındaki ‘pazarlık’ şartlarının yakın zamanda sonuca ulaşması bekleniyor. Zarrab’ın ikinci duruşması dün görüldü. Ara duruşma 6 Eylül’de mahkeme, jürili duruşmayı 23 Ocak 2017’ye erteledi.