İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA
Anayasa değişikliği yürürlüğü girdi. Adalet Bakanlığı’ndaki 57 vekile ait 117 fezleke önceki gün ilgili savcılıklara gönderildi. Toplam 799 fezlekeyle ilgili yargılama önümüzdeki günlerde başlayacak. Özellikle HDP’li vekiller için ‘zorla getirme, yakalama’ kararları yeni krizlere kapı aralayacak.
Anayasa değişikliğinin yayımlanması ile birlikte, fezlekeyi düzenleyen makamlara teslimi için tanınan 15 günlük de başladı. Meclis’teki dosyalar Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Adalet Bakanlığı’ndaki dosyalarla birlikte dosyaların tamamı geldiği savcılık veya mahkemeye iade edilecek. Meclis ve Adalet bakanlığındaki 799 dosyanın 50’si AKP, 211’i CHP, 511’i HDP, 23’ü MHP, 5’i ise bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait. Hakkında dosyası bulunan 152 milletvekilinin ise 29’u AKP’li, 57’si CHP’li, 55’i HDP’li, 10’u MHP’li, 1’i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Nazlıaka.
Bakanların dokunulmazlığı sürüyor
Anayasa değişikliğinin kabul edildiği 20 Mayıs’tan önceki dosyaların dokunulmazlığı kaldırılırken 21 Mayıs’tan sonra düzenlenecek fezlekeler yine dokunulmazlık kapsamında olacak. Ayrıca yeni ve eski bakanların hakkında düzenlenen veya düzenlenecek olan fezlekelerde ise dokunulmazlık zırhına hiç dokunulmadı.
Vekillikleri sürecek
Dokunulmazlığın kalkması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Vekilliğin düşmesi için 1 yıldan fazla mahkumiyet kararı verilmesi, bunun Yargıtay tarafından onaylanması, ardından da bu kararın Meclis Genel Kurulu’nda okunması gerekiyor. Ancak bir yıldan fazla mahkumiyet kararı alan vekil, bir sonraki seçimde aday olamıyor.
Zorla getirme kararı çıkarsa ne olacak?
Vekillere yargı yolu açıldı. Önümüzdeki haftalarda özellikle HDP’li isimler için ‘gözaltı, yakalama hatta tutuklama kararları muhtemel. HDP’liler ifade vermeye kesinlikle gitmeyeceklerini açıkladı. Bu durumda tıpkı 1994’te olduğu gibi polis zoruyla getirilmeleri gerekecek. Bu ise yeni krizlere kapı aralayacak.
Yüksekdağ: Öncelik bizim fezlekelerde!
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, dokunulmazlıkların kısmi olarak kaldırılmasını bir darbe girişimi olarak yorumladı. Yüksekdağ, “Bütün yargı mekanizmasını elden geçirdiler, dosyaları tasnif ettiler. Öncelikli olarak HDP milletvekillerinin fezlekelerini, bugün adaletin olmadığı yargı kurumlarında ele alacaklar. Saray tarafından belirlenmiş hâkimler, savcılar tarafından yürütülecek bu operasyon bir darbe hareketidir.” dedi.
ABD: Kaygımızı Türkiye’ye ileteceğiz
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, dokunulmazlıkların kaldırılmasının Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını söyledi. Washington’da düzenlediği basın toplantısında kendisine konu ile ilgili yöneltilen soruları cevaplayan Toner, “Biz siyasi konuşmalarda olmak üzere, ifade özgürlüğünün korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu kural, ülkenin yurttaşları tarafından seçilmiş politikacılar için de geçerlidir ve onların konuşmalarını da içerir. Türk hükümetine konuyla ilgili kaygılarımızı ileteceğiz” diye konuştu.