Vatandaşlık Başvurusu Onaylanan Romanya Eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Moldova Cumhurbaşkanlığına Mı Aday Olacak?

Moldova’da bazı politikacılara göre Traian Basescu’nun Moldova vatandaşlığına geçmesinin nedeni bu ülkede yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak istemesinden kaynaklanıyor. Bazı muhalifler, Traian Basescu’nun adaylık girişimini “Eskiden Moldova Cumhurbaşkanları Moldova Parlamentosunda seçilirdi. Şimdi ise Romanya’da seçilecek.” ironili sözleri ile tepki gösterdi.

Romanya eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu ve eşi Maria Basescu Moldova vatandaşı oldu. Basescu ailesinin vatandaşlık belgesini Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti imzaladı.
Moldova Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, vatandaşlık kararnamesinin resmi gazetede yayınlanmasından sonra Basescu ailesinin Bükreş’teki Moldova Büyükelçiliği’nde düzenlenecek yemin törenine katıldıktan sonra resmen Moldova vatandaşlığına geçeceği belirtildi.
Basescu ailesinin Moldova’daki vatandaşlık başvurularında “istisnai kişilerin vatandaşlığa kabulü” başlıklı maddeye göre değerlendirildi.
Moldova’da bazı politikacılara göre Traian Basescu’nun Moldova vatandaşlığına geçmesinin nedeninin bu ülkede yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak istemesinden kaynaklandığı ileri sürüldü.
‘ARTIK MOLDOVA CUMHURBAŞKANI ROMANYA’DAN SEÇİLECEK!’
Moldova’da bu yıl gerçekleştirilecek seçimler öncesinde Cumhurbaşkanlarında aranan “Adaylar, Moldova’da en az 10 yıl yaşamış olmalı” maddesinin Basescu için değiştirildiğini ileri süren Moldovalı bazı muhalif siyasetçiler kararı Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Muhalifler, Traian Basescu’nun adaylık girişimini “Eskiden Moldova Cumhurbaşkanları Moldova Parlamentosunda seçilirdi. Şimdi ise Romanya’da seçilecek.” ironili sözleri ile tepki gösterdi.
Görevi sırasında Moldova ile iyi ilişkiler içinde olmaya özen gösteren Basescu, Moldova ve Romanya’nın yeniden birleşmesi gerektiği tezini birçok kez dile getirmişti.
2004 -2014 yılları arasında 2 dönem Romanya cumhurbaşkanlığı görevini yapan Traian Basescu eşi Maria ile birlikte geçtiğimiz 10 Mart tarihinde Moldova yetkililerine vatandaşlık için başvuruda bulunmuştu.