Ap: Hillary Clinton, ABD’nin İlk Kadın Başkan Adayı

Dün ABD’nin 6 eyaletinde yapılan önseçimlerin öncesinde, Demokrat Parti’nin aday adaylarından Hillary Clinton, partisinin adayı olmayı garantiledi. AP haber ajansının henüz oy kullanmamış olan delegelerle yaptığı görüşmeler sonucu ortaya çıkan tablo, diğer basın organları tarafından da haberleştirildi.
Buna göre, eski dışişleri bakanı ve eski First Lady Hillary Clinton, Temmuz ayında yapılacak seçimde 2 bin 383 delegenin oyunu garantiledi. Böylece, 8 sene önce Demokrat Parti başkan adaylığını Barack Obama’ya kaybeden 68 yaşındaki siyasetçi, ABD tarihinin ilk kadın başkan adayı oldu.
Clinton’ın gayriresmi olan adaylığı ancak Temmuz ayındaki parti kurultayında resmiyet kazanabilecek. Clinton’ın kendisini ‘demokratik sosyalist’ olarak tanımlayan parti içi rakibi Bernie Sanders ise AP ajansının haberini eleştirdi. Sanders’in sözcüsü Michael Briggs, bir ay sonra oy kullanacak olan delegelerin o zamana dek fikirlerini değiştirebileceğine dikkat çekerek AP’yi ‘aceleci’ olmakla itham etti.
Hillary Clinton da, Twitter’dan AP’ye hitaben yayınladığı mesajda, “Gururumuz okşandı ama daha kazanacak önseçimlerimiz var.” sözlerini kullandı. ABD sisteminde, önseçimlerden galip çıkan adayın parti kongresinde ‘süper delegeler’ tarafından seçilmeme ihtimali de bulunuyor.