Orucunuzu Çorbayla Değil Hurmayla Açın

FEVZİ ÖZGÖNÜL

Bu sabah sahura kaktık ve bu güzel ayı başlatmış olduk. Şükürler olsun bize tekrardan mübarek Ramazan ayını gösteren Rabbimize. Ramazan ayının bedenimiz için ayrı bir önemi vardır. Bedenimizi düzenli ve ritmik yemek yemeye teşvik eder. Ayrıca uzun açlık dönemlerinde sindirim sistemini tembellikten kurtarır. Ramazan ayında vücudumuzun ve sindirim sisteminin güçlenmesini sağlayabilmek için bazı kurallara uymamız gerekir.
Eğer sıralayacağım 7 kurala uyarsanız hem Ramazan ayı çok rahat geçer hem de bu mükemmel arınma ve güçlenme fırsatını boşa geçirmemiş olursunuz.

Sağlıklı bir Ramazan için 7 kural

1- Orucunuzu açarken çorba ile başlamayın. İdeal olan; bir zeytin veya hurma, badem, fındık veya ceviz yanında bir parça peynir veya 1 kaşık yoğurt ile orucunuzu açmanızdır. Sonrasında sindirim sisteminin uyanması ve faaliyetini rahat yapabilmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Bu süre içinde ya namazınızı kılın veya hafif bir egzersiz yapın. Orucunuzu açarken 1 -2 bardaktan fazla su içmeyin.
2- İftar sofrasına oturduğunuzda acele etmeyin. Kilo problemi yaşıyorsanız hemen eliniz ekmeğe veya pideye gitmesin, ana yemekten başlayarak sırası ile karnınızı doyurun. Mümkün olduğunca yavaş yiyin ve çok çiğneyin. Yiyeceğiniz her şeyi, meyve dahil sofradan kalkmadan yiyin ve çorbanızı en son için. Böylece sindirimi çok rahatlatmış olursunuz.
3- İftar sofrasından kalktıktan sonra kesinlikle çiğnenip yutulacak katı bir yiyecek yemeyin. İftar sofrasından sonra çay veya kahve yanında yenilen meyve veya börek kurabiye, tatlı gibi atıştırmalıklar sindirim sisteminizi yorar ve iftar yemeğinin tam sindirilmesini engeller. Bu dönemde bol sıvı almaya gayret edin. Suyu ve benzeri içecekleri yemekten en az 1 saat sonra içmeye başlayın ki sindirim sisteminiz rahatsız olmasın.
4- Gidebiliyorsanız teravih namazı için camiye gidin, yoksa, evin içinde olsa da iftardan 1 saat sonra hareket etmeye gayret edin.
5- Akşam iftar yemeğinden yaklaşık 3 saat kadar sonra bir kase yoğurt içine probiyotik toz katarak yemenizde fayda var. Bunu kefir içerek de gerçekleştirebilirsiniz. Bu sizin hem ertesi gün daha az acıkmanızı hem susuzluk şikayetinizin azalmasını hem de yediğiniz yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlar.
6- Bazı kişiler uyuyamaz ve sahura kadar oturup sohbet etmekten hoşlanırlar. Sindirim sisteminizi rahatlatmak için sahura kadar en azından 1-2 saat uzanır pozisyonda dinlenin ki otururken sindirim sisteminize yaptığınız baskı azalsın.

7-
Sahur yapmadan sakın oruç tutmaya kalkmayın. Sahurda gece yarısı uyanan midenin durumunu düşündüğümüzde, genelde kahvaltı tarzı yemekleri seçmeliyiz. Burada da süt ürünleri peynir, zeytin çeşitleri, biraz meyve ve yeşillik çeşitleri olabilir. Sahurdan sonra tekrar uyuduğumuz için, bunların yanında bizi yatarken çok rahatsız etmeyecek, börek veya omlet gibi yiyecekleri de yiyebiliriz. Bütün gün bize enerji vermesi için kavrulmamış kuruyemişleri de unutmamalıyız.