Bükreş’te Sivil Toplum Sürprizi

Romanya, sürpriz sonuçlarla dolu bir seçimi geride bıraktı. 7 ay önce yaşanan Colectiv faciası sonrası iktidardan çekilen sosyal demokratlar, beklentileri aşan bir oy oranına ulaştı. Sağcılarla ittifaka giren liberaller büyük hüsran yaşadı.

Başkent Bükreş’teki yarışta iki sonuç öne çıktı. İlki, Bükreşlilerin seçime ilgisizliğiydi. Ülke genelinde gerçekleşen %49 oranına karşılık, Bükreş seçmeninin sandığa gitme oranı %33’te kaldı. Üstelik 18-35 yaş arasındaki Bükreşliden sadece yüzde 13’ü sandığa gitti.

usbDiğer sonuç ise, ‘Bükreş’i Koru (USB)’ isimli sivil toplum örgütünün yaptığı oy patlaması. Liderliğini Matematik doktoru Nicuşor Dan’ın yaptığı hareket, Bükreşlilerin çevre ve sosyal sorunları için mücadele ediyor. Nicuşor Dan, yüzde 29 oy alarak büyük bir sürprize imza attı. ‘Bükreş’i Koru’ hareketinin 1. Bölge için gösterdi aday Clotilde Armand, seçimi kıl payı kaybetti.

Bu hareketin Bükreş’teki başarısı, sivil toplumcuları umutlandırdı. Seçim sonrası yaptığı açıklamada Nicuşor Dan, ‘Aldığımız sonuç gösteriyor ki, sadece Bükreş’i değil Romanya’yı koruma zamanı gelmiştir.’ dedi.

Romanya, kasım ayında parlamento seçimlerine sahne olacak. 5 Haziran seçimlerinde toparlanan sosyal demokratlar yeniden hükümetin dümenine geçebilecek mi? Bükreş denemesi başarılı sonuç veren sivil toplum hareketi, siyasete öfkesi dinmemiş insanlar için bir alternatif mi olacak? Bükreş’i Koru hareketi, sandığa küsmüş vatandaşı ikna edebilecek mi? Bu sorular uzak olmayan gelecekte cevabını bulacak.

nicusor

Hatırlanacağı üzere, Colectiv adlı eğlence merkezinde 30 Ekim gecesi yaşanan faciada 28 kişi ölmüş, kurban sayısı zamanla 64’e çıkmıştı. Facianın ardından Bükreşli sokağa dökülerek tepkisini ortaya koymuş ve Victor Ponta başbakanlığındaki sosyal demokrat kabine istifasını sunmuştu. Romanya o günden bu yana teknokrat kabine tarafından yönetiliyor.