Dünya Müslümanları Ramazan’a Hazır

Yarın Ramazan’ın ilk günü. İslam dünyasının sabırsızlıkla beklediği, içinde ‘bin aydan daha hayırlı gece’ olan Kadir Gecesi’ni barındıran mübarek zamanlar başlıyor. İlk teravih bu akşam kılınacak, ilk sahura bu gece kalkılacak. Kimileri ilk orucunun sevincini yaşayacak, daha küçükler tekne orucu ile idare edecek. Kimileri sağlık sebebiyle tutamayacağı orucun üzüntüsünü duyacak ama vereceği sadaka ile bir yoksulu sevindirecek. İftar davetlerinde biraraya gelinip aradaki uhuvvet artacak, paylaşmanın o müthiş hazzı yaşanacak. Kimbilir belki Ramazan bir ilk adım olacak ve ‘paylaşmak’ hayat tarımız haline gelecek. Yoksullar hatırlanacak, mülteciler ‘eski ramazanlarını’ hatırlayıp ah edecek. Ama illa ki sevinecek. Çünkü yarın Ramazan ve Ramazan’da hüzüne yer yok. Ramazana bu yıl ilk defa bütün dünya Müslümanları aynı anda başlayıp bayrama da hep birlikte girecekler. Son oruç 4 Temmuz’da tutulacak. 5-6-7 Temmuz’da ise bayram kutlanacak. Hazırlıklar ise günler öncesinden başlamış durumda. İşte İslam dünyasından Ramazana hazırlık manzaraları:
Lübnan’da mehter sürprizi

Lübnan’ın Trablus şehrinde Ramazana saatler kala sokakta gösteri yapan mehter grubu, halk için büyük sürpriz oldu. Kırmızı geleneksel kıyafetleri, büyük kavukları ve enstrümanları ile renkli görüntüler oluşturan mehter takımı sevgi seliyle karşılaştı.
muslumanMısır’da sokaklar rengarenk

Mısırlılar Ramazan ayını sokaklara, evlere, camilere astıkları süsler, irili ufaklı lambalar ve fanuslarla geçiriyor. Bu geleneğin kökeni Fatımi Halifesi El-Muizz Li-Dinillah’ın 969 yılında Kahire’ye gelişinde Mısır halkının kendisini yüzlerce lamba ile karşılamasına dayanıyor.
muslam2Pakistan’da ‘lezzetli’ hazırlık

Pakistan’da Ramazan’a hazırlık kapsamında her köşebaşında yiyecek stoklayan insanlara rastlamak mümkün. Kendi ufak fırınında Pakistan’a özgü ekmek pişirenlerden dev boyutta erişte kurutanlara kadar çok sayıda Pakistanlı renkli görüntüler oluşturuyor. Ayrıca pazarlar ve marketlerde büyük alışverişler sözkonusu.
muslumSuriyeli mültecilerin alışveriş sevinci

Kamplarda kalan Suriyeli mülteciler Ramazan öncesi kendilerine verilen para desteğini marketlerde ve pazarlarda alışveriş yaparak kullanıyor. Ürdün’ün Mafraq şehrindeki Al-Zaatari mülteci kampında ramazan öncesi hummalı hazırlıklar var. Kampta görevli temizlik ekipleri iftar vakti temiz su sağlanması için dışarıda hazır bekliyorlar.