Bükreş’e Kadın Eli Mi Değecek?

Yarın yapılacak yerel seçimlerde en büyük çekişme başkent Bükreş’te yaşanacak. Ancak sağ partiler arasındaki çekişme, sosyal demokratlara yarayacak gibi. Anketler Gabriela Firea’nın rakiplerine büyük fark attığını gösteriyor.
Bükreş büyükşehir belediyesi için en güçlü aday kuşkusuz gazeteci kökenli Gabriela Firea. Çeşitli televizyonlarda sunuculuk yapan Firea, Sosyal Demokrat Parti (PSD)’nin başkan yardımcısı. Rakipleri arasındaki tek kadın aday olan Gabriela Firea’yı çok gerilerden iki isim takip ediyor: Liberal Catalin Predoiu ve sivil activist Nicuşor Dan.
Ulusal Liberal Parti (PNL)’nin adayı Predoiu, 2008-2012 yılları arasında dört farklı hükümetle çalışmış eski adalet bakanı. Nicuşor Dan ise, Bükreşliler için geliştirdiği projelerle adını duyurmuş bir aktivist. Aynı zamanda matematik doktoru olan Nicuşor Dan, apolitik duruşuyla büyük takdir topluyor. Öyle ki, sosyal demokrat aday Firea, seçimleri kazandığı takdirde Nicuşor Dan’ı kendine yardımcı yapacağı vaadini bile veriyor.
Turcescu ne yapacak?
Büyükşehirin bir başka gazeteci adayı ise Robert Turcescu. Geçtiğimiz aylarda ajan olduğunu itiraf ederek göz önünden çekilen Turcescu, seçimlere eski cumhurbaşkanı Traian Basescu adına katılıyor.Basescu’nun adaylığına, hakkındaki yolsuzluk dosyası engel olmuştu. Robert Turcescu, eski cumhurbaşkanının 2000-2004 dönemindeki büyükşehir belediye yönetimini devam ettireceği vaadiyle seçmenden oy istiyor.