Tatilde Çocukları Tablete Emanet Etmeyin

Yaz tatiline sayılı günler kala çocukları ve aileleri karne telaşı sarmaya başladı. 18 milyon öğrenci için 17 Haziran’da son kez ders zili çalacak. Öğrenciler sabırsızlıkla karne alacakları günü beklerken uzmanlar, yaklaşan tatil öncesi ailelere, ‘Çocuklarınızı tablet ve bilgisayara hapsetmeyin’ uyarısında bulunuyor.
Okullar kapanıyor. 18 milyon öğrenci hem karne hem de yaz tatilinin heyecanını yaşamaya başladı bile. Tatil planı yapan ebeveynlere çocuklarıyla tatilde daha fazla zaman geçirmesi gerektiğini vurgulayan uzman psikolojik danışman Hakan Metan, ailelerin çocukları sadece teknolojiye emanet etmemeleri gerektiğini söylüyor. Metan, “Çocuklarımızı tablet, bilgisayar ve cep telefonlarına hapsetmeyelim. Onlarla mümkün olduğunca daha fazla vakit geçirin. Onların isteklerini geri çevirmemeye çalışın.” uyarısında bulunuyor. Uzman psikolojik danışman Hakan Metan’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:
Abartılı ödüllerden kaçınılmalı
Ailelerin çoğu yaz tatili planlamasında karneyi baz alarak hareket etme eğilimine girer. Ancak bu yaklaşım çoğunlukla doğru değildir. Karne çocuğun bir dönemlik performansının kâğıda yansımış halidir. Çocuk daha kötüyken biraz daha iyi veya daha iyiyken biraz daha kötü yansımış olabilir. Bu gerçekten hareketle karnenin her şey olmadığını zihnimizden çıkarmadan çocuğa yaklaşmalıyız. Ne iyi bir karneye abartılı bir ödüllendirme ne de kötü bir karneye abartılı bir hesap sorma içine girilmemeli. Karne iyiyse tebrik edilmeli, önümüzdeki dönem hedefleri üzerinde konuşulmalıdır.
Yasakçı tavırlar
çözüm değil
Bazı aileler karne iyi diye tatilde her şeyi (bilgisayar istediğin kadar oyna vb.) serbest bırakabiliyor. Bu durum da çocuğun yanlış alışkanlıklar geliştirmesine sebebiyet verebiliyor. Bazıları da karne kötü diye her şeyi yasaklayıp sana hiçbir şey yok yaklaşımını takınabiliyor. Her iki durumda da çocuklarınızın hem tatilin keyfini çıkarmasını sağlayın hem de belli bir program uygulayarak iyi öğrencinin derslerden tamamen kopmamasını sağlamaya çalışın.
Gelişime katkı sağlayacak faaliyetler planlanmalı
Okullar bittiğinde çocuğa dinlenmesi için belli bir süre verilebilir. Fakat dinlenme yaz boyu yatmak, bilgisayar oynamak anlamına gelmiyor. Aileler, çocuklarının tatil dönemlerini, gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetlerle planlanmalıdır. Öncelikle kitap okuma daha sonra da Kur’an-ı Kerim çalışma, ezber yapma, hızlı okuma kursu, diksiyon eğitimi, dil eğitimi gibi çalışmalar için planlama yapılabilir. Spor, kurs, eğlence, ders gibi içerikler planlı bir şekilde hayatın içerisine yerleştirilmeli. Yıl içinde fırsat bulunamayan kişisel gelişim çalışmaları için yaz tatili harika bir fırsattır. Çocukları kendi haline bırakırsanız, tamamen bilgisayar ve televizyon başında bir tatil geçirebilirler ki, bunun yıl içine yansımaları da çok olumsuz olacaktır. Çocuklarımızı tablet, bilgisayar ve cep telefonlarına hapsetmeyelim.
SÜLEYMAN KAYHAN