Romanya, 5 Haziran Pazar Günü Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidecek

18 Milyon 616 bin Romen vatandaşı önümüzdeki 5 Haziran Pazar günü yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidecek.
1989 Çavuşesku ihtilalinden sonra 7. Yerel seçimlerini gerçekleştirecek olan Romanya’da şu ana kadar seçim kampanyaları çok demokratik bir olgunluk ve sakin bir ortamda geçti.
Ülke genelinde, aralarında Başkent Bükreş’in de bulunduğu 41 ilin yanı sıra 3 bin 200 yerleşim yerinin yöneticilerini belirleyebilmek için sandık başına gidecek olan 18 yaş üstündeki Romen vatandaşları pazar günü oy kullanacak. Aynı şekilde yurt dışındaki Romen vatandaşları da bulundukları ülke Büyükelçilik ve Konsolosluklarında kurulan sandıklarda vatandaşlık görevlerini yerine getirecek.
Romanya Yüksek Seçim Kurulu (AEP) Sözcüsü Marian Muhulet, Pazar günü yapılacak seçimler için gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, vatandaşların yanlarında kimlikleri ile ikamet ettikleri ve kayıtlı bulundukları seçim bölgesinde oy kullanabileceklerini belirtti.
YEREL YÖNETİCİLERİN EN BÜYÜK İMTİHANI YOLSUZLUKLARLA GEÇTİ
Romanya genelinde yerel yöneticilerin en büyük imtihanı yolsuzluklarla geçti. Geçen yıl Bükreş’teki Büyükşehir Belediye Başkanı Sorin Oprescu görevden alınırken, aynı şekilde Sektör Belediye Başkanlarının çoğu hakkında da yolsuzluk soruşturmaları devam ediyor. Ülke genelindeki diğer belediye ve yerleşim yerlerindeki yöneticilerin yolsuzluk karnesi de zayıf bir görüntü çizdi.
KÖSTENCE’DE SOYDAŞ İSİM DE ADAY OLDU
5 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yerel Seçimler için Dobruca Bölgesinde çok sayıda soydaş isim de hem belediye başkanlığı hem de yerel meclis üyelikleri için adaylığını koymuş durumda. Köstence Belediye Başkanlığı için 3’ü bağımsız olmak üzere 12 aday yarışıyor.
Çekişmeli geçmesi beklenen Belediye Başkanlığı seçimleri için sürpriz bir ismi aday gösteren Ulusal Demokrat Parti (PND)’yi genç soydaş siyasetçi Ömer Sunay temsil edecek. Ayrıca Köstence Belediye Meclis üyelikleri için şu ana kadar 47 soydaş isim adaylığını açıkladı.