Karaca’ya İnsanlık Dışı Uygulama

Yolsuzluk soruşturmalarında görev aldıkları için tutuklanan polislerin Silivri Cezaevi’ndeki hücrelerine tuvalet ve banyoyu görecek şekilde kamera yerleştirildi. Ağır insan hakkı ihlali büyük tepki çekti.
Silivri’de tutuklu polislere yönelik insanlık dışı uygulamalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Son olarak hücrelerin tuvalet ve banyolarına dahi kamera yerleştirildi. Avukat Ömer Turanlı söz konusu uygulamanın Ebu Gureyb ve Guantanamo’da uygulandığını hatırlattı.
TUTUKLU MAHREMİYETİ YOK EDİLDİ
Silivri’de tutuklu bulunan polislerin avukatı Ömer Turanlı, Twitter‘dan yaptığı açıklamada müvekkilerinin cezaevi içindeki şartlarının bilinçli bir şekilde zorlaştırıldığını söyledi. Son olarak polislerin kaldığı hücrenin banyo ve tuvaletine kamera yerleştirildiğini belirtti. Yapılan bu uygulamayla tutukluların mahremiyetinin tamamen kaldırıldığına dikkat çekti.
GUANTANAMO’DA BİLE BÖYLESİ YOK
Turanlı, “Tuvalet ve banyoların da kameralarla görüntülenecek şekilde yeni kameralar yerleştirildi. Bu insanlık dışı bir uygulamadır. Hücreler biri bizi gözetliyor yarışmasının odalarına çevrildi. Söz konusu uygulama Ebu Gureyb ve Guantanamo cezaevlerinde kullanılmış mıdır onu da bilmiyoruz” dedi.
SEBEP KİN VE NEFRET
Uygulamanın kin ve nefretten kaynaklandığının altını çizen Turanlı, “Cezaevine atmak yetmediği gibi şartlar zorlaştırılıyor. Müvekkillerimiz şimdi de tacizlere maruz bırakılıyor” dedi.Uygulamanın yasal bir dayanağının olmadığını belirten Turanlı, “İnsan onuru ve özel yaşama saygı ilkeleri açıkça ihlal ediliyor. Bu durum özel hayatın ağır ihlalidir” dedi. Uygulamanın sonlandırılması için suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Turanlı, sorumlulara tazminat davası açacaklarını belirtti.
İNSAN HAKKI İHLALİ
Tutuklu gazeteci Hidayet Karaca, cezaevinde bahçelere kameralar yerleştirildiğini, bu kameraların banyo, tuvalet ve odaları kayıt altına alabilecek özellikte olduğunu söyledi. Karaca, “Bu durum ağır bir insan hakkı ihlalidir. Konu, Meclis‘e ve AİHM‘e taşınmalı” dedi.  Karaca’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bahçelere konan kameralar banyo, tuvalet ve yattığımız odaları kayıt altına alabilecek özellikte. Amaç bahçe ve güvenlik olsaydı odaları, WC ve banyoları görmeyen köşelere konulabilirdi” ifadelerini kullandı.
(BİLAL ŞAHİN –  ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ)