Devlet Tiyatroları’nın Iki Yöneticisine Unesco’dan Kınama Geldi

Hırvatistan’da düzenlenen ve UNESCO tarafından desteklenen Tiyatro Festivali’nde yaşanan rezalet festival başkanı Zelijka Turcinoviç’in mektubuyla ortaya çıktı. Zelijka Turcinoviç, festival yerine turistik seyahati tercih eden Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili ve Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdür Vekili Zafer Kayaokay’ı şikayet etti. Mektupta Zagreb’e giden iki isim tiyatro ve seminere katılmak yerine turist gibi şehri gezdiği vurgulandı.
Skandal, UNESCO ITI Başkanı Zelijka Turcinoviç’in yazdığı resmi belgeyle ortaya çıktı. Turcinoviç’in yazdığı belgeye göre UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Hırvatistan Merkezi, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Vekili Zafer Kayaokay’ı Zagreb’de düzenlenen Tiyatro festivaline davet etti. Davete olumlu yanıt veren Nejat Birecik ve Zafer Kayaokay’ın masrafları ITI tarafından karşılandı. Zagreb’e giden iki isim tiyatro ve seminere katılmak yerine turist gibi şehri gezdi. Dil bilmedikleri gerekçesiyle de Türk Büyükelçiliği’nden rehber talebinde bulundu.
normal_Cjw8b_1VEAAa7QJ
“TÜRKİYE’NİN İTİBARINI ZEDELEYEN BU BEYLER…”
Zelijka Turcinoviç’ın, ıslak imzalı ve yaşananları detaylı bir şekilde anlattığı kınama mektubunda, “Birecik ve Kayaokay’ın Kültür ve sanat alanında işbirliği adımları atmak yerine turistik amaçla gelmiş olduklarını esefle belirtir, Türkiye devletinin itibarını zedeleyen bu beylerin durumunu takdirlerinize sunarım” ifadeleri kullanıldı. Mektupta, iki ismin bu davranışının festivalin yönetim kurulu üyeleri ile uluslararası seçkin konuklarının bu üzücü duruma şahit olduğu da vurgulandı.