Amerikalı Stratejist Robert Kaplan: ‘’ab, Türkiye’yi Oyalamakla Yanlış Yaptı’’  

Amerikalı ünlü gazeteci ve stratejist Robert Kaplan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi zamanında almamakla hata ettiğini ileri sürdü. Kaplan, Türkiye ile yaşanan problemleri bu gecikmeye bağladı.

Bölgeye yaptığı ziyaret kapsamında Romanya’ya gelen Amerika’nın eski savunma danışmanı Robert Kaplan, Romen medyasına değerlendirmelerde bulundu. Dün akşam Digi 24 kanalına mülakat veren Kaplan, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine değindi. Avrupa’nın bugün Türkiye ile yaşadığı problemlerin temelinde, AB’ye girmeye istekli Türklerin birliğe alınma sürecinin gecikmesi olduğunu söyledi. Halen Stratfor’da analistlik yapan Kaplan şu tespitlerde bulundu: ‘’Zannımca AB Türkiye’yi alsaydı bugün daha iyiye giderdi. Çünkü Türkler bunu istiyordu. Bakın bugün AB, birliğe almadığı bir ülkenin, Erdoğan gibi otoriter ve İslamcı bir liderine kapılarını açtı. İşte bence sorun buradan kaynaklanıyor; Türkiye’nin şimdiye kadar AB’ye alınmamış olması.’’

Türkiye ile yaşanan problemin ‘’Avrupa açısından değerler-çıkarlar çatışmasına güzel bir örnek olduğunu hatırlatan Robert Kaplan, ‘’Avrupa’nın çıkarları göçmenlerin uzakta tutulması. Ancak Avrupa’nın değerleri ise, insanilik, insan hakları ve hukuk devleti. Göçmen krizinde işte bu değerler, Avrupa’nın çıkarlarıyla karşı karşıya geliyor.’ tespitinde bulundu.