Ünlü Şair Ataol Behramoğlu’na Romanya’dan ’eminescu’ Ödülü

Romanya’nın Craiova kentinde, Mihai Eminescu Uluslararası Akademisi tarafından düzenlenen Uluslararası Şiir Festivali’nde, şair Ataol Behramoğlu’na Mihai Eminescu Nişanı ve Opera Omnia Ödülü verildi.
madalyaÖdül gerekçesi, “Ataol Behramoğlu’nun özlü bir duyarlılıkla işlenmiş büyük bir özgünlük ve moderniteye sahip yazınsal yaratıcılığının Avrupa şiirine kalıcı katkısı” olarak açıklandı.
ATAOL BEHRAMOĞLU KİMDİR?
Çatalca’da 1942 yılında doğan Ataol Behramoğlu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1966). İlk şiir kitabı “Bir Ermeni General” 1965’te yayımlandı. 60’lı yıllar toplumcu kuşağının manifestosu niteliğindeki şiirlerden oluşan “Bir Gün Mutlaka”yı 1965’te yayımladı. 1970’te İsmet Özel ile birlikte yayımlamaya başladıkları “Halkın Dostları” dergisi geniş yankı uyandırdı. Behramoğlu, çok sayıda ünlü Rus yazardan da şiir çevirdi.
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında “Barış Davası” nedeniyle 10 ay hapis yattı. Cezaevinde yattığı sırada, Asya-Afrika Yazarlar Birliği 1981 Lotus Ödülü’nü kazandı. Cezaevi günlerinde kaleme aldığı “Kızıma Mektuplar” adlı şiir kitabı 1985’te yayımlandı.
1995’te Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı seçilen Ataol Behramoğlu, PEN Yazarlar Derneği 2002 yılı “Dünya Şiir Günü Büyük Ödülü”nü aldı. Behramoğlu’nun çok sayıda şiir, deneme, gezi ve şiir çevirisi kitabı bulunuyor.