’Yolsuzluğu Gizlemek İçin Gazetecileri Sindiriyorlar’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çatışmalar ve gerginliklerin arkasında üst düzey yolsuzlukların olduğunu söyledi. Basın özgürlüğü vurgusu yapan Kerry, gazetecileri susturmaya çalışan kötü niyetli, devlet ve devlet dışı aktörlere dikkat çekti.

“Gazetecilere baskı yapanlara karşı yüksek sesle, gazeteciliğin bir suç olmadığını söyleyeceğiz” dedi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ dolayısı ile çarpıcı açıklamalar yaptı. Dünyanın çok çalkantılı bir dönemden geçtiğini ve bu çalkantının içinde gazetecilerin ‘doğru’ya ulaşma mücadelesinin karşısına yalanların, baskıların ya da iftiraların çıktığını belirtti.
‘GERÇEKLERİ GİZLEME ÇABASI VAR’
Gazetecilerin gerçeklere ulaşma çabalarının karşısına bazı ülkelerde hükümetlerin çıktığını anlatan Kerry, “Çatışmaların arkasına bakarsanız bazı yerlerde üst düzey yolsuzluklar göreceksiniz. Gerçekleri örtbas etmek için bazı insanların uyduruk hikâyelerini, bazılarının doğruyu, gerçekleri gizleme çabalarını göreceksiniz. Kötü niyetli devlet ve devlet dışı aktörlerin, sansürlemeye; işleri araştırmak ve gerçeği bildirmek olan gazetecileri susturmaya çalışırken göreceksiniz” dedi.
‘ÖZGÜR DEĞİLSE ÖVÜNEMEZSİN’
ABD’nin basın özgürlüğüne verdiği önemi vurgulayan Kerry, “Basını özgür, bağımsız olmayan bir ülkenin övünecek, öğretecek hiçbir şeyi olamaz. Gazetecilere baskı yapanlara, hapse atanlara karşı her zaman açık ve yüksek sesle, gazeteciliğin bir suç olmadığını söyleyeceğiz. Gazetecilik bir onur nişanıdır ve bu nişanı takan herkesi selamlıyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ EĞİLİM İYİ DEĞİL
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’de basın özgürlüğünün doğru yönde gitmediğini belirterek bu durumu kaygı verici olarak niteledi. Kirby, Başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, konu ile ilgili soruya verdiği cevapta, “Bu konuda daha önce de konuştuk. Türkiye’de gördüğümüz eğilim iyi değil, doğru yönde gitmiyor. Bunu kaygı verici olarak tanımladık ve hâlâ öyle olduğuna inanıyoruz” dedi. 
Bu konudaki tutumlarını ve yaklaşımlarını ne zaman, nerede gerekli ise açıkça ortaya koymayı sürdüreceklerini belirten Kirby, “Türkiye, çok belirgin bölgesel konularda, çok önemli bir müttefik ve ortağımız. Şimdi de sahip olduğumuz güçlü ikili ilişki, basın özgürlüğünün gelişmesi ile daha da güçlenir”  değerlendirmesini yaptı.