Sürücüler Dikkat!!! Mayıs Ayından Itibaren Trafik Cezaları Yüzde 20 Arttı

Romanya’da trafik kurallarına uymayan sürücüler, 1 Mayıs tarihinden itibaren cezaları yüzde 20 oranında daha fazla ödemeye başladı.
Asgari ücretin artması ile birlikte sürücü cezalarında da buna bağlı olarak artış kaydedildi. Yeni ceza uygulamasına göre hız sınırını aşanlara 2500 ley’e kadar para cezaları verilebiliyor.
Eskiden 105 ley olan ‘1 puana karşılık’ verilen trafik ceza miktarı 1 Mayıs’tan itibaren asgari ücretin yüzde 10’u olan 125 ley’e çıkarıldı. Emniyet kemeri takılmamasının cezası 250 ley ile 375 ley arasında değişiyor. Fakat, 48 saat içerisinde bu cezaların ödenmesi halinde yarı yarıya daha düşük ödenebilecek.
Sürücülerin yaptıkları trafik hataları, ceza derecelerine göre sınıflandırılıyor. Mesela bir sürücü öndeki aracı sollamayı sinyal vermeden yaparsa 1. derece tehlikeli sayılırken, buna verilen cezalar ise 2 ile 3 puan arasında değişiyor.
Trafik sinyallerine uyulmaması, aracında ilkyardım kutusu bulundurulmaması sürücüler için 2. derece trafik tehlikesi sayılıyor ve bu kurala uymayan sürücüye 4 ile 5 puan arası ceza veriliyor.
Bir sürücünün tarihi geçmiş bir ehliyetle araç kullandığı tespit edildiği takdirde veya aracının lambalarının yanmaması halinde bu 3. derece sınıfına giriyor ve buna verilecek ceza 6 ile 8 puan arasında değişiyor.
Aracının yıllık teknik- bakım kontrolünü yaptırmayan ve buzlu lastikle trafiğe çıkılması da 4. derece olarak değerlendiriliyor. Bu durumda verilecek cezalar ise 9-20 puan arasında değişiyor.
1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN ARAÇ RUHSATLARI YENİLENECEK
talon
Bu arada 1 Temmuz tarihinden itibaren yeni satın alınan veya yurt dışından getirilen bütün araçlar için yeni ruhsat zorunluluğu getirildi.
Romanya Araç Kayıt Merkezi’nin bu yeni ruhsat uygulaması ile bütün araçlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için böyle bir yeniliğe gitti.
Romanya Araç Kayıt Merkezi Müdürü George Dincă’nın verdiği bilgilere göre yeni ruhsatların içerisinde şu yeni bölümler de bulunacak: Avrupa kirlilik standardı, aracın karbondioksit yayma oranı ve aracın yakıt modeli.”
Dincă, eski ruhsatların süresinin bitene kadar geçerliliğinin devam edeceğini belirterek eski ruhsat sahiplerinin yeni ruhsat almak istedikleri takdirde ise ruhsatlarının ücretsiz şekilde değiştirileceğini kaydetti.