Dünya Basını Saray Darbesini Böyle Gördü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görüşmesinden çıkan kongre kararı dünya medyasının önemli haberleri arasında yer aldı. Dünyaca bilinen birçok basın organı, dün akşam Saray’dan çıkan gündemi okuyucularına üst sıralardan yorumladı. Dünya basını genel olarak Erdoğan’ın daha fazla iktidar istediği ve ikili arasındaki depremin de Davutoğlu’nun başkanlık sistemini istememesinden kaynaklandığında birleşti.
Uluslararası basının konuya bakışı şöyle:
NY Times: Erdoğan daha fazla güç istedi
Dünyaca muteber New York Times gazetesi, krizin sebebini okuyucularına “Erdoğan’ın daha fazla iktidar istemesi üzerine iki adam arasında çıkan anlaşmazlık” diye anlattı. Lider değişiminin ülkenin PKK, IŞİD ve mülteciler gibi büyük sorunlarla boğuştuğu bir dönemde geldiğini yazan Amerikan gazetesi, yaşanan belirsizliklerin Erdoğan’ın önünü açtığını yazdı.
FT: Davutoğlu Erdoğan’a üstün gelemedi
İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times (FT), Davutoğlu’nun Erdoğan’a üstün gelmekte başarısız olduğunu yazdı. Akşamki kararın iki isme ait heyetler arasındaki mekik diplomasisi sonucu alındığını bildiren FT, “Sürekli gülümseyen varlığı ve yumuşak sesli bir adam olarak Bay Davutoğlu, Bay Erdoğan’ın medyada ve meclisteki destekçilerini yenmekte yetersiz olduğunu ispatladı.” yorumunda bulundu. Davutoğlu’nun muhtemel haleflerinin isimlerini; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olarak sıralayan ekonomi gazetesi, Türk lirasının dolar karşısında bir günde yüzde 4,5 değer kaybettiğinin altını çizdi.
Times: Erdoğan sokaktan geldi, Davutoğlu ise bilgin
İngiliz Times gazetesi, Erdoğan’ın Davutoğlu’nu ‘görevden almak istemesini’  ‘sınırsız güç için komplo kurmaya’ nedenine bağladı. Erdoğan’ı “işçi sınıfından ve sokaktan gelen doğuştan siyasetçi” olarak tanımlayan gazete, Davutoğlu’nun ise bunun aksine bilgin bir akademisyen olduğunu yazdı. Haberde, ayrılığa sebep olan temel konunun ise Davutoğlu’nun yeni anayasayı istememesi olduğu öne sürüldü.
El Cezire: Gerilim aylardır var
Katar merkezli saygın yayın organı el-Cezire, Erdoğan-Davutoğlu arasında son günlerde iyice ayyuka çıkan gerilimin aylar öncesine dayandığını yazdı. Avrupa ile yapılan mülteci anlaşması için mücadele verenin Başbakan Davutoğlu olduğunu belirten haber organı, Erdoğan’ın ise anlaşmayla ilgilenmediğini belirtti. Ayrıca ülkede gazetecilerin tutuklu yargılanmasının da iki isim arasındaki çatlaklardan biri olduğu vurgulandı. Habrde, Saray’daki toplantının ardından resmi bir açıklama yapılmamasına dikkat çekildi.
Reuters: Daha sadık bir başbakan geliyor
İngiliz haber ajansı Reuters, iki liderin görüşmesinin ardından çıkan tablonun ülke için siyasi belirsizlik anlamına geldiğini yazdı. Uluslararası haber ajansı Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemine “ilgisiz” kalan Davutoğlu’nun yerine cumhurbaşkanının gündemine daha istekli bir ismin gelmesinin beklendiğini yazdı. Ayrıca, muhalefetin başkanlık sistemini ülkeyi daha otoriter bir noktaya getireceği görüşüne yer verdi. Ajansa konuşan bir AKP’li, Davutoğlu’nun tekrar aday olacağını düşünmediğini söyledi.