Türkiye’den İsrail’e Nato Jesti

Mavi Marmara olayının ardından iplerin koptuğu İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla görüşmeler yapan AKP Hükümeti, İsrail’e yönelik NATO vetosunu kaldırdı. Vetonun kaldırılmasıyla birlikte İsrail, NATO’da daimi temsilcilik açacak ve askeri tatbikatlara katılabilecek. Bu gelişme İsrail’e NATO üyeliği yolunu da açacak.
NATO, İSRAİLLİ DELEGELER AKREDİTASYON VERECEK
İlişkilerin iyileştirilmesi amacıyla Türkiye ile İsrail arasında yapılan görüşmeler imzaaşamasına gelmişti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne özel sektör tarafından kullanılmak üzere çimento girişine izin verilmeye başlanacağını ve bu kararın da ‘Türkiye’ye jest olsun’ diye alındığı da ileri sürülmüştü.
Bu gelişmelerin hemen ardından Türkiye’nin vetoyu kaldırması, anlaşma öncesindeTürkiye’nin İsrail’e jesti olarak değerlendiriliyor.
“İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”
Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’nun, İsrailli delegelerin ofis açmasına izin verdiği belirtildi. Haberde, Netanyahu’nun NATO’nun bu hamlesi için ‘Bu İsrail’in güvenliğine yardımcı olması adına önemli bir adımdır’ ifadesini kullandığı belirtildi.
TÜRKİYE NE ZAMAN, NİYE VETO ETMİŞTİ?
NATO tam üyesi Türkiye, Mayıs 2010’daki Mavi Marmara saldırısı sonrasında İsrail’in bazı askeri tatbikatlara katılmasını veto etmiş, 2012 yılında ise vetoyu kısmen çekmişti. Ancak 28 tam üyesinin oybirliğiyle karar alabildiği bir kurum olan NATO’da bir teklifemuhalefet olan ülkeler genelde gayri resmi kanallardan ikna edilerek orta yol bulunuyor. Yapılan anlaşma sayesinde, Türkiye’nin de onayıyla, İsrail bundan böyle NATO’nun ortak üyesi olarak ittifakın seminer ve çalışmalarına katılabilecek.