Büyükelçilik Gurbetçileri Uyardı: "10 Bin Euro’dan Fazla Parayı Mutlaka Beyan Edin"

Bulgaristan gümrük yetkilileri denetimleri arttırdı. 10 bin Euro’nun üzerinde nakit para bulunduran ve Bulgaristan’a girişte bildirimde bulunmayan gurbetçilerin paralarına gümrük yetkilileri el koyacak. Konu hakkında uyarı notu yayınlayan Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği, gurbetçilern el konulan paralarının geri alınamayacağına dikkat çekti.
Binlerce gurbetçinin sıla yolunda geçtiği Bulgaristan gümrüklerinde kurallar oldukca sert. Daha önceki yıllarda yaşanan kötü hadiselerin bu yılda gerekli önlemler alınmaması halinde tekrar yaşanacağına dikkat çekiliyor. Bu yıl bulgaristan gümrüklerinde arama ve kontrollerin daha sıkı bir şekilde uygulanacağını belirten Sofya Büyükelçiliği gurbetçiler için önemli uyarılarda bulundu.
Bulgaristan’da el konulan paranın geri alınması mümkün değil
Sofya Büyükelçiliği yayınladığı uyarı notunda gurbetçilerin Bulgaristan gümrüklerinde paralarına el konulduğuna dikkat çekerek,  Avrupa Birliği (AB) ülkesinde yolcunun beraberinde taşıyabileceği nakit para miktarı konusunda daha dikkat olmasını istedi. Uyarı notunda, AB üyesi ülkelerde 10 bin Euro olan nakit para taşıma sınırına uymayan ya da 10 bin Eurodan fazla nakit parayı bildirmeyen gurbetçileri kötü sürprizler ile karşılaşabileceği ifade ediliyor.
Bulgaristan gümrüklerinde el konulan nakit paranın geri alına bilmesi de mümkün değil. Bu yasal düzenlemenden haberdar olmayan yüzlerce gurbetçinin her yıl mağdur olduğu biliniyor. Gurbetçilerin ceza ödemeline karşın el konulan paranın iade edilmediğine vurgu yapan Sofya Büyükelçiliği önemli uyarılarda bulundu.
Sofya Büyükelçiliği gurbetçileri uyardı
Sofya Büyükelçiliği resmi internet adresinden gurbetçiler için şu bilgilere yer verdi: Bulgaristan’a giriş ve çıkış yapan yabancı ülke vatandaşları beyan etmeleri şartıyla sınırsız miktarda para ithal veya ihraç edebilir. Bulgaristan’a giriş ve çıkışta üzerinde 10.000 Euro’ya kadar (örneğin 9.999 Euro) veya karşılığı başka yabancı para bulunan vatandaşlarımızın yazılı beyanda bulunmalarına gerek yoktur.
Beyana tabi olmayan miktarda parası olan vatandaşlarımız doğrudan  “Yeşil Geçiş Yolu”na geçebilir.
10 bin Euro’nun üzerindeki nakit parayı mutlaka beyan edin
Vatandaşlarımızın beraberindeki para miktarı 10.000 Euro (veya karşılığı başka yabancı para) ve üzerinde ise mutlaka beyan edilmelidir. Beyanda bulunulmaması halinde paranın tamamına Bulgaristan Gümrük yetkilileri tarafından el konulmakta (bu paranın herhangi bir şekilde geri alınması mümkün değildir), Beyan etmeyen kişilere hapis cezaları uygulanmaktadır.
Beyan edilecek paranın kaynağı ve kullanım amacı, paranın taşınacağı güzergah, paranın taşındığı ulaşım aracı belirtilerek gümrük beyannamesi doldurulmalı ve “Kırmızı Geçiş Yoluna”  girilmelidir.