30 Yıldır Dinmeyen Acı: Çernobil

Ukrayna Çernobil Nükleer Felaketi’ndeki kayıplarını andı. Santralin bulunduğu Slavutiç kasabasındaki törene Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da katıldı. Başbakan Vladimir Groysman, Çernobil’den dünyanın ders alması gerektiğini söyledi.
26 Nisan 1986’da Ukrayna’da Çernobil Nükleer Santrali patladı. Dünya tarihinin en büyük nükleer felaketetinin üzerinden 30 yıl geçti. Acılar ise hala ilk günkü gibi taze. Felakette ölenler, facianın meydana geldiği saatte anıldı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki anma törenine yakınlarını kaybedenler katıldı. Çernobil Nükleer Santrali’nin eski çalışanları da törendeydi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, santralin bulunduğu Slavutiç kasabasındaki törene katıldı. Hayatını kaybedenler için anıta çiçek bıraktı. Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman,  Çernobil’den tüm dünyanın ders alması gerektiğini söyledi. Santralin eski çalışanlardan Lyudmila Kamkina, yaşananın sessiz nükleer savaş olduğunu dile getirdi.
Radyosyon seviyesi hala yüksek
Faciada kaç kişinin öldüğü hala belirsiz. Kurtarma çalışmaları sırasında 30 kişinin öldüğü düşünülüyor. Birleşmiş Milletler’e göre facianın neden olduğu hastalıklar sonucunda yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetti. Greenpeace ise BM rakamlarının düşük olduğunu ileri sürüyor. Santralin çevresindeki yerleşim alanları faciadan sonra boşaltılmıştı. Bölge şimdilerde harabe. Radyasyon seviyesi de yüksek. Santralin çevreleyen 30 kilometrelik alana giriş çıkışlar yasak. Uzmanlar,  eski reaktörlerin çökmesi durumunda atmosfere yeniden radyoaktif maddenin yayılmasından korkuyor. Yeni sızıntının önüne geçmek için çelik duvar örülüyor.