Yerel Seçimler Yaklaştı Sıradışı Vaatler Patladı!.. ‘İlk Ev’ Destek Projesinden Sonra Şimdi de “Ilk Banyo-Küvet” Yardım Tasarısı Gündemde

Romanya’da 5 Haziran Pazar günü yapılacak yerel seçim çalışmaları için yarış kızışırken, adaylar ve partileri seçmen desteği alabilmek için sıradışı vaatlerde bulunmaya başladı. Sosyal Demokrat Parti (PSD) milletvekili Aurelia Cristea, Parlamentoya sunduğu bir yasa tasarısında banyosu ve küveti olmayan vatandaşlara yaklaşık 200 Euro’luk “ilk banyo- küvet” desteği sağlayacak yasa tasarısı projesi ile dikkat çekiyor.
Hiçbir evi olmayan gençleri ev sahibi yapmak için sürdürülen “İlk Ev-Prima Casa” projesiyle uygun vadeli devlet desteği ile onbinlerce genç ev sahibi oldu. Halen devam eden başarılı projenin bir benzeri de evinde banyosu olmayan fakir vatandaşlar için gündeme getirildi.
PSD milletvekili Aurelia Cristea’nın hazırladığı ve birçok parlamenterden de destek gören “İlk banyo veya küvet” projesi ile evinde banyo veya küveti olmayan fakir vatandaşlara bir kereliğe mahsus karşılıksız olarak 200 Euro’luk devlet desteği verilmesi öngörülüyor.
İstatistiklere göre Romanya’daki kırsal kesimdeki evlerin sadece yüzde 45’inde şehir suyu, yüzde 28’inde ise banyo bulunduğuna dikkat çeken Cristea, böyle bir yardım projesini hazırlarken kamuoyunda yaptığı sosyal araştırmalar ve toplumun önemli bir kesimindeki bu yöndeki ciddi sinyallerin önemli etkisi olduğunu kaydediyor.

Düzenlediği basın toplantısında ‘İlk Banyo’ yasa tasarısını ayrıntılı şekilde kamuoyuna açıklayan PSD milletvekili Cristea’nın konuyla ilgili yaptığı tespitler şöyle: “Bu projeden faydalanacak olanlar, evinde suyu olup banyosu olmayanlardır. Ülkemizdeki kırsal kesimdeki evlerin neredeyse yüzde 17’sini teşkil eden yaklaşık 186 bin vatandaşımız bu projeden faydalanabilecektir. Her evde yaklaşık 3 kişinin bu imkandan faydalanacağını göz önüne alırsak projenin önemi daha da anlaşılır. Tahminen, bir banyoyu donatmak için gereken sıhhi ve kişisel temizlik malzemelerinin maliyeti 190 ile 200 Euro arasında değişiyor. ‘İlk Banyo’, tıpkı ‘İlk Ev’ veya ‘İlk Laptop’ gibi bir proje. İnanıyorum ki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız 200 Euro değerinde bir hibe ile desteklendiği zaman çok önemli bir sosyal kesimin temel bir ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Bu proje ile kırsal kesimdeki muhtaç durumdaki vatandaşlarımız hijyenli ve daha sağlık bir ortamda yaşam sürmelerine yardımcı olmuş olacağız.” dedi.
“Toplumdan gelen bu sinyalleri AB standartlarına ulaşmak isteyen bir ülkenin görmezden gelmesi düşünülemezdi.” diyen Cristea, hükümetin yoksullukla mücadele çerçevesinde bu tasarı ve projeyi öncelikli olarak değerlendireceğine inandığını kaydetti.
Engellilere ‘asgari ücrete eşit’ tazminat verilmesi için yasa teklifi
handicapParlamentoya sunulan bir başka yasa tasarısında da ağır engelli vatandaşların “asgari ücrete eşit” tazminat alabilmeleri için teklif sunuldu. Bazı Liberal Parti milletvekillerinin hazırladığı yasa tasarısı kabul edilirse artık ağır engelli vatandaşlar asgari ücrete eşit tazminat alabilecek. Halen yürürlükteki yasalara göre ağır engelli bir vatandaş asgari ücretin yüzde 50’si, orta engelli birisi ise ancak asgari ücretin yüzde 25’i oranında tazminat alabiliyor. Yasanın tasarısının önümüzdeki günlerde Parlamentoda görüşülmesi bekleniyor.