Facebook ve Twitter hesapları son dönemde hacker saldırılarına maruz kalıyor. Bu hesapları ‘hack’leyerek hem kimlik hırsızlığı hem de itibar suikastı yapan ‘hacker’lardan korunmanın basit yolları var.
Son günlerde birçok vatandaşın yanı sıra Kimse Yok Mu Derneği Başkanı Ayşe Özkalay, CHP Milletvekili Engin Koç ve sunucu Alp Kırşan gibi isimlerin sosyal medya hesaplarının hacklendiği duyuruldu. Bu tip durumlarda e-posta üzerinden hesabı kurtarmak mümkün. Ancak şimdi hacker’lar e-posta adreslerini de ele geçirerek hesabı geri almayı zorlaştırıyor.
Uzmanlar geçtiğimiz aylarda çok sayıda Twitter kullanıcısına, e-posta adresleri, IP adresleri veya telefon numaraları gibi bilgileri elde etmeye çalıştığı tahmin edilen ve “devlet destekli aktörler” tarafından ele geçirilmiş olabileceğini bildiren mesajlar gönderildiğini ortaya çıkarmıştı. Sosyal medya ve e-posta adresleri böylece “istihbarat savaşları”nın da yeni mecrası hâline geldi.
Peki hesaplarınızı hacker saldırılarından nasıl korursunuz?
1- Sosyal medya ve e-posta hesaplarınızda farklı şifreler kullanın. Kullanıcıların en sık yaptığı hata, aynı şifreyi birden çok hesapta kullanmak. Bu durum, günlük hayatı kolaylaştırsa da, hesaplarınızı saldırılara karşı korumasız bırakıyor. Ayrıca şifrelerinizi karmaşık hâle getirin. Büyük küçük harfler ve rakamlar kullanın ve şifrelerinizi belli aralıklarla değiştirin.
2- Her platformun (Facebook, Twitter, Gmail, Yahoo… vs.) kendince geliştirdiği güvenlik yöntemleri var. Onları dikkatlice okuyun ve her hesabın kendine özgü güvenlik tedbirlerini alın.
3- ‘Güvenlik sebebiyle şifreniz sıfırlanacaktır’ gibi e-postalara karşı hassas olun. Normal şartlarda siz istemedikçe şifre sıfırlama işlemi talep edilememektedir.
4- Bilgisayarınızı mutlaka virüslere karşı koruyun. Anti-virüs programlarını “işe yaramaz” diyerek es geçmeyin.
5- Tanıdıklarınızdan gelen içeriği belirsiz ve güvenliksiz mesajları açmayın. Hacker’lar bir hesabı ele geçirdikten sonra onun aracılığıyla diğer hesaplara da rahatlıkla geçebiliyorlar. Özellikle bu mesajlardaki link’lere tıklamamanız önerilir.
6- Bilginiz dışında bilgisayarınıza uzaktan erişim talebi gelirse, reddedin. Güvenmediğiniz kişileri bilgisayarınızdan uzak tutun.
7- Twitter ve Facebook, bazı uygulamalarını kullanabilmeniz için sizden ekstra yetki istiyor. Bu yetkiyi verirken dikkatli olun. Bu hesaplarınızın yanı sıra bankanız ya da alışveriş yaptığınız internet sitesi gibi görünerek sizden para ya da bilgi talep edenler çıkabilir.
8- Ortak kullanılan bilgisayarlarda hesaplarınızı açık bırakmayın. Çıkış yaptığınızdan emin olun.
9- Bilgisayarda kullandığınız tarayıcıları güncel tutun. Zira bazı güncellemeler güvenlikle ilgili yenilikler getiriyor ve hesaplarınızın güvenliğini arttırıyor.