Avataria Tehlikesine Karşı Aileler Uyanık Olmalı

Çocuklar, reklam kampanyalarında, propaganda araçlarında, hedef kitle olarak görüldüğü her yerde suiistimal edilmeye devam ediyor. Tehlike olan mecralardan biri de  Facebook üzerinde oynanan ‘Avataria’ isimli oyun. Özellikle küçük çocuklar arasında popüler olan oyun, sakıncalı içerikleri sebebiyle sosyal medyada ses getirdi. Ekşi Sözlük’te bir yazarın 9 yaşındaki yeğeninin başına gelen diyalogları paylaşması, ebeveynleri oyun hakkında şüphelendirdi. Bilişim hukukçusu Avukat Murat Volkan Dülger, bu konuda en çok görevin ailelere düştüğünü ifade ediyor. Teknik olarak bu tip içeriklerin tamamen engellenmesinin mümkün olmadığını belirten Dülger, “Aileler bu konuda uyanık olmalı. Çocuklarının sanal ortamda hangi sitelere girip çıktığını duyarlı şekilde takip etmeli.” diyerek uyarıyor.

ÇOCUKLAR TACİZE UĞRUYOR

Avataria’da, anlayacağınız üzere sadece küçük çocuklar yer almıyor. Kötü niyetli olarak tabir edebileceğimiz şahıslar da bu oyunda var. Kullanıcıların kendi yarattıkları avatarlarla,  bar, cafe vb. ortamlarda gerçekleşen tanışmalardan sonra kişisel sohbetin içerisine girebiliyorlar. Kötü niyetli şahıslar da burada devreye giriyor. Kendilerini karşısındaki küçük çocukla yaşıt olarak tanıtan kullanıcılar, küçük çocuk avatarlarını ev ortamına götürüyorlar. Küçük çocuklarla cinsel içerikli diyaloglarda bulunan kullanıcılar, çocukların ebeveynlerinin evde olup olmadığını sorguladıktan sonra, ebeveynlerin eve geldiği takdirde kendilerine bunu bildirmesi isteğinde bulunuyor. Bunun da teyidini aldıktan sonra, sanal ortamda cinsel içerikli sohbetlerini ve avatarlar aracılığıyla hareketlerini gerçekleştirmeye devam ediyorlar.

ZARARLI OYUNLARI ŞİKAYET EDİN

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın İnternet Bilgi İhbar Merkezi ihbarweb.org.tr adresi üzerinden kullanıcılara bu tip oyunları şikayet edip, Türkiye’de erişime kapattırmak için  imkan sunuyor. Bunun için oyunun adresini paylaşmanız yeterli. İhbar etmek dışında oyunu Facebook’tan tamamen kaldırmak da mümkün. Facebook’ta ilgili hesaba giriş yaptıktan sonra Ayarlar>Engelleme kısmına girin. Ardından ‘Uygulamaları Engelle’ kısmına girin ve boş alana Avataria veya rahatsız bulduğunuz oyun veya uygulamaların adını yazın. Bu engellemeyle birlikte artık oyun o hesapta açılmayacaktır.