Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği Himayesinde ‘Yahudi Soykırımı Anma’ Etkinliği Düzenlenecek

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, “Soykırımı anma bilincini aşılamak üzere düzenlediğimiz etkinlikte birçok ödül kazanan İstanbul kökenli Yahudi sanatçı Renan Koen tarafından bir piyano resitali sunulacak.” açıklaması yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın ABD’nin en büyük Yahudi Toplum temsilcileri ile geçtiğimiz haftalarda bir araya gelip el sıkışmasından sonra Türkiye’nin Yurtdışı Temsilcilikleri de ‘Yahudi Soykırımı ve anti- semitizm’ konusunda ilginç programlar düzenlemeye başladı.
Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın himayesinde 17 Nisan tarihinde, Ulusal Gençlik Sanat Merkezi’nde (Centrul National de Arta Tinerimea Romana), Yahudi Soykırımı anma (Holokost) konulu bir kültür – sanat organizasyonu gerçekleştirilecek. Romanya Yahudi Komitesi Federasyonu ile birlikte organize edilen programa; Romanya Demokratik Türk Birliği ile Türk İşadamları Derneği (TİAD)’da destek veriyor.
Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, “Soykırımı anma bilincini aşılamak üzere düzenlediğimiz etkinlikte birçok ödül kazanan İstanbul kökenli Yahudi sanatçı Renan Koen tarafından bir piyano resitali sunulacak.” açıklaması yapıldı.
presa
SOYKIRIMDA HAYATINI KAYBEDENLERİN BESTELERİ SESLENDİRİLECEK
“Uykudan önce / Holokostu anma” başlığıyla düzenlenecek konserde sanatçı Renan Koen, 2. Dünya Savaşı’nda Terezin Toplama Kampı’nda öldürülerek hayatını kaybetmiş 4 besteci; Pavel Haas, Gideon Klein, Zikmund Schul ve Victor Ullmann’ın, kampa girmeden hemen önce ve kampta besteledikleri piyano, koro eserlerinden seçtiği eserleri seslendirecek. Koen’in bu isimle yaptığı eserleri aynı zamanda “Yahudi Soykırımını anma – Comemorarea Holocaustului / Uykudan önce” Dünya Soykırım Müzik (Holocaustmüzik) referans listesine de eklenmiş.
“TÜRK PASAPORTU” FİLMİ DE GÖSTERİLECEK
Büyükelçilik açıklamasının devamında, “Etkinliğin ikinci bölümünde ise yine Soykırım sırasında bazı Yahudi kurbanları, Nazi Soykırımdan kurtarmayı anlatan “Türk pasaportu”filmi gösterilecek. Filmde tarihin bu karanlık döneminde soykırıma şahitlik eden mağdurların ifadelerine yer veriliyor.” denildi.
Yahudi Soykırımını Anma Etkinliğinin, Uluslararası Holokost’u Anma İttifakı (IHRA) Romanya Başkanlığı anma etkinlikleri ile aynı dönemde gerçekleştirildiği belirtildi.
Türkiye’nin Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA)’nda gözlemci statüsünde bulunduğu belirtilen açıklamada, Romanya IHRA’nın bu etkinlikleri memnuniyetle ve büyük bir saygı ile karşıladığı belirtilerek bu kültür programına da destek sözü verdikleri ifade edildi.