Türkiye’de Medya Devlet Gücüyle Susturuluyor

Gazetecileri Koruma Komitesi Orta Asya Direktörü Nina Ognianova, iktidarın devlet gücünü kullanarak özgür medyayı kapattığını söyledi. Gazetecilerin ‘terör’ davalarıyla boğuştuğunu ve medyaya baskının ürkütücü boyutlara geldiğini kaydetti.
Medya’ya baskı iddialarını ve tutuklu gazetecilerle ilgili son durumu yerinde incelemek için bir süre Türkiye‘de çalışmalarını sürdüren Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ), Orta Asya Program Direktörü Nina Ognianova, Türk hükümetiyle sürdürdükleri diyaloğun tamamen kesildiğini, hiçbir hükümet yetkilisiyle görüşmediklerini söyledi.
ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ
İKTİDARLA İLETİŞİM BİTTİ
Amerika’nın Sesi’ne konu- şan Ognianova, hükümet nezdindeki görüşmelerde bazı sözler aldıklarını ancak artık yetkililerin kendilerini dinlemediğini ve kendilerine geri dönmediği belirtti. Ognianova, “Bu durum Türkiye‘de basın özgürlüklerinin gelmiş olduğu ürkütücü boyutun göstergesi” dedi. Avrupa ve ABD‘de uluslararası liderlerinden gelen eleştirilerle, iktidarın basın özgürlükleri konusundaki yanlışlarının açıkça ortaya çıktığını ve kanıtlandığını ifade eden Ognianova şunları söyledi: “Tüm uluslararası eleştirilere rağmen Türk hükümeti medyaya uyguladığı baskıyı sürdürüyor.
ELEŞTİREN MEDYAYA BASKI
Basın özgürlükleri ihlalleri ve medyaya baskının şiddeti son dönemde giderek arttı. Hükümet, kendisine muhalefet eden medyayı ortadan kaldırmak, eleştirel sesleri susturmak için elindeki bütün gücü kullanıyor. Aynı baskı, akademisyenler ve bireysel düşüncelerini yansıtan kişilere, sivil haklarını savunanlara da uygulanıyor. Gazeteciler aleyhinde açılan yüzlerce dava var. Hükümet, anti terör yasasını gazetecilerin düşünceleri ve haberlerine dava açmak, gazetecileri tutuklamak hapse atmak için uyguluyor. Gazetecilik faaliyetleri, terör ile ilişkilendirilip devlete karşı işlenmiş suçlar olarak ilan ediliyor.” Türk medyasının tamamen hükümet kontrolüne alınmaya çabalandığını belirten Ognianova, “Yazı işleri ve editörler hükümet tarafından kontrol ediliyor.
FARKLI FİKİRLERE ENGEL
IMC TV örneğinde olduğu gibi bazı kanallar dijital platformlardan ve uydulardan çıkartılıyor. Bu uygulamalarla, halkın farklı fikirleri duyması engelleniyor. Sadece hükümetin onayladığı, tek bir tarafın görüşleri yayınlanıyor. Hükümet bütün haber merkezlerini bir kendileri için propaganda merkezi olarak kullanmaya çalışıyor. Hükümet, televizyondan internet haberciliğine kadar tüm medyaya büyük bir baskı uyguluyor” dedi
‘GAZETECİLER DAVALARLA MEŞGUL’
Türkiye’de gazetecilerin mahkemeye çıkmaktan görevlerini yapamaz hale getirildiklerini kaydeden Ognianova şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın kendisine hakaret edildiği iddiasıyla gazetecilere açtığı bir sürü dava var. Gazeteciler okuyucuları için haber yazmak, haberleri için bilgi toplamak ve araştırma yapmak yerine haklarında açılan davalarla mahkemelere giderek hükümet tarafından meşgul ediliyor.”
GÜNEYDOĞU HABERLERİNE KARARTMA UYGULANIYOR
Türkiye’nin Güneydoğusu’nda gazetecilik faaliyetlerine getirilen kısıtlamalar ve burada tutuklanan gazeteciler konusunda araştırma yaptıklarını belirten Ognianova, şöyle devam etti: “Hükümet burada birçok bölgeyi yerel ve uluslararası gazetecilere kapattı.
GAZETECİLER ‘DEVLET DÜŞMANI VE TERÖRİST’ İLAN EDİLİYOR
Hükümet, bu bölgeden yapılacak haberleri, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle engelliyor. Bölgedeki gazeteciler, çalışmaları esnasında devlet düşmanı ve terörist ilan edilerek gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Sokağa çıkma yasaklarıyla gazeteciler görev yapamıyor ve haberlere karartma uygulanıyor.”