Romanya’nın 120 Senelik Ünlü ‘Sibiu Terazi ve Ölçü Aletleri Fabrikası’ Iflas Etti

Romanya’nın 120 senelik en eski fabrikası olan ‘Sibiu Balanţa’, terazi (kantar) ve ölçü aletleri imalat ve yan parçaları fabrikası teknolojiye ayak uyduramayarak iflas etti.
1989’da ihtilal öncesinde Avrupa’nın sayılı üretim tesisleri arasında yer alan terazi fabrikasında imal edilen terazi ve ölçüm aletleri dünyanın dört bir tarafında önemli bir müşteri kitlesine sahipmiş.
1990’larda 2000 çalışanı bulunan fabrikada imalatın büyük bir bölümü ihraç ediliyordu. Son üç senedir can çekişen fabrikanın kapanmaması için büyük çaba sarf eden yönetimin farklı imalat çeşitliliği ve rekabet çabaları da sonuç getirmemiş. Uzun değişimlerden sonra yeniden ayağa kalkması için çeşitli projeler de fayda etmemiş.
balans (3)
2013 yılına gelindiğinde ücretleri ödenemediği için bütün çalışanlar işten çıkarılmış. Fabrika yönetimi, vergileri ve masrafları ödeyebilmek için tesislerin bütün kullanılabilecek arsa ve binalarını satışa çıkarmış. Ancak Sibiu Mahkemesi son olarak fabrikanın iflas kararını vermiş.
“Yaptığımız tüm çabalara rağmen fabrikayı ayakta tutamadık” diyen Sibiu Balanţa Fabrika Koordinatörü Camelia Dumitra, 120 senelik fabrikanın iflas etmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, “2012’ye gelindiğinde yaklaşık 700 bin Euro senelik vergi ödememiz gerekiyordu. Fakat kriz nedeniyle bu miktarı ödememiz zordu. Siparişler düştü. Hammadde fiyatları arttı. Normal aktivite ile bile fabrika bu kadar vergiyi kaldıramıyordu.” diyor.
İflasla birlikte Sibiu’nun sembollerinden biri haline gelen tarihi ‘Balanţa’ terazi ve ölçü aletleri fabrikası dönemi de sona ermiş oldu.
Sibiu terazi ve ölçüm aletleri fabrikasının temellerini ilk olarak 1886 yılında Alman asıllı Johann Michael Hess demir atölyesinde atmış.
kantar
balans (5)