‘Demokrasinin Gücü Gazetecilerin Hürriyetiyle Ölçülür’

AP Başkanı Martin Schulz, Alman Deutsche Welle’ye verdiği özel mülakatta, “Bir demokrasinin gücü ülkesindeki gazetecilerin hürriyetiyle ölçülür." dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye’de giderek artan basın özgürlüğü ihlallerine tepki gösterdi. Schulz, Ankara ile imzalanan mülteci anlaşması dolayısıyla Avrupa Birliği’nin demokrasi değerlerinden vazgeçmeyeceğini söyledi.
AP Başkanı, Alman Deutsche Welle’ye verdiği özel mülakatta, “Bir demokrasinin gücü ülkesindeki gazetecilerin hürriyetiyle ölçülür. Gazetecilerin haber verme, özellikle de politikacıların istemediği şeyleri haber verme özgürlüğü son derece kıymetlidir. Bu, demokrasinin temelini teşkil eder. Zira bu sayede iktidar sahipleri hem güçlerinin belirli bir zaman içerisinde sınırlandığını unutmazlar hem de sürekli sınandıkları için hatalarını ve başarılarını doğru okuma şansı yakalarlar. Kısacası oturmuş, sağlam demokrasilerde basın özgürlüğü vazgeçilmezdir. İster bunu gölgeleyecek bir fısıltı, ister iktidara dayanarak yapılacak bir engelleme olsun, demokrasilerde en sert cevabı alır.” uyarısında bulundu.
AP’nin Alman başkanı geçen hafta da Ankara’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hicveden bir şarkı sebebiyle Almanya’ya nota vermesine tepki göstererek, “Bir başka ülkenin cumhurbaşkanının kendisini karikatürize edilmiş hissettiği için Almanya’da demokratik hakları kısıtlamamızı istemesi kabul edilemez. Erdoğan’a şunu net olarak ifade etmeliyiz: Bizim ülkemizde demokrasi var. Bitti.” demişti.