Obama’dan Erdoğan’a Çok Sert Demokrasi Uyarısı: Basın Özgürlüğü ve Demokrasi Karşıtı Eğilimlerden Rahatsızım

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’de Erdoğan yönetiminin basına karşı artan baskı ve iktidarda artan dikta eğilimine karşı, ‘‘sıkıntılar olduğu sır değil’’ diyerek sert dille eleştirdi. Obama, “Türkiye’deki basın özgürlüğü ve demokrasi karşıtı eğilimlerden rahatsızım” dedi.
ABD Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü gün basının karşısına çıktı. Obama, Türkiye’de bağımsız medyaya karşı artan baskıdan duyduğu rahatsızlığı Erdoğan ile görüşmesinde kendisine de direkt olarak ilettiğini vurguladı.
Bir gazetecinin Erdoğan’ın artan diktatör eğilimleri hakkında soru üzerine Başkan Obama, “Türkiye’nin basına karşı almış olduğu yaklaşım ilerlemek istediği yolda çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorum’’ dedi.
Erdoğan’ın demokrasi vaadiyle görev başına geldiğini ve Türkiye’nin tarihsel olarak İslam ve modernliği birlikte yürüten bir ülke olduğunu belirten Obama, Erdoğan’a demokratik tartışmanın önünü tıkayan bir stratejiyi izlememesi gerektiği uyarısı yaptı.
Obama, Türkiye’de basına karşı devam eden baskılardan duyduğu rahatsızlığı da Erdoğan’a ‘‘doğrudan’’ söylediğini vurguladı.
Kendisinin din hürriyeti, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile demokrasiye güçlü şekilde inandığını belirten Obama, “Demokrasi vaadi ile göreve geldi. Türkiye tarihsel derin İslami inancıyla moderniteyi birlikte yaşamış, açıklıktan yana ülke olma mirasını arttırarak sürdürmelidir’’ diye konuştu.
Başkan Obama, Erdoğan’ı, ‘‘Bilgiyi baskı altına alma (insanların bilgi edinme hakkı) ve demokratik tartışmayı yok etme’’ konusunda açıkça uyardı.
Uluslararası konular ile bölgesel konularda Türkiye’nin ABD için kritik partner olma özelliğini devam ettirdiğini belirten Obama, Ankara ile işbirliğinin kendileri için ‘‘hassas’’ olduğunun altını çizdi.
ABD BASINI: KORUMALARIN YOL AÇTIĞI KAOS ERDOĞAN’IN KONUŞMASININ ÖNÜNE GEÇTİ
Önceki gün Erdoğan’ın Brookings düşünce kuruluşunda konuşmasından önce korumalarının göstericilere ve basın mensuplarına saldırısına ABD medyasından büyük tepki geldi. CNN’den ABC televizyon kanalına, Yahoo News’den Washington Post’a kadar yazılı ve görsel basında konu detaylı bir şekilde kamuoyuna ulaştırıldı.
Brookings Enstitüsü başkanının gazeteci Adem Yavuz Aslan’ı Erdoğan’ın korumalarının engeline rağmen konuşma salonuna aldığı ancak daha sonra Cumhurbaşkanın ekibi tarafından yaka paça dışarı atıldığı ifade edildi. CNN, Aslan’ın Erdoğan’ın korumaları tarafından dışarı zorla atıldığı görüntülerini yayınladı.
Bloomberg News, Türkiye’de gazetecilere karşı artan baskı ve gazetelere el konulmasının Washington-Ankara ilişkilerini gerdiğini belirterek, Obama hükümetinin Erdoğan konusunda sûkût-u hâyal kırıklılığına düştüğünü yazdı.
Bloomberg, geçen ay Atlantic de Josh Earnest’in Obama ile yaptığı mülakata da atıfda bulunarak Başkan’ın Erdoğan için ‘‘beceriksiz’’ ve ‘‘otoriter’’ olduğu yönündeki sözleri sarf ettiğine dikkat çekti.
Chicago Tribune ise Erdoğan’a Başkan Obama’nın fazla kredi verdiğini savunarak, ‘‘ABD, Türkiye’nin diktatörünü bu kadar nasıl yanlış tanıyabilir’’ diye eleştirdi.
Foreign Policy dergisi ise, Erdoğan için, ‘‘ABD’nin en yakın müttefiği ancak IŞİD ile mücadele de IŞİD kadar kötü’’ diye ağır eleştiride bulundu. Dergi, web sayfasından da Erdoğan’ın korumalarının basına saldırılmasına Brookings Enstitüsü’nün Erdoğan’ın burada yapacağı konuşmayı iptal etme tehdidi ile önlemeye çalıştığını yazdı. Ünlü dergi, korumaların yol açtığı şiddet ve kaosun Erdoğan’ın düşünce kuruluşunda yaptığı  konuşmanın önüne geçtiğini ifade etti.
Yahoo News ise yayınladığı haberde, Türkiye’de basına karşı devam eden baskılar ile Brookings’in önünde yaşanan şiddet olaylarından sonra Beyaz Saray’ın Başkan Obama’dan Erdoğan ile resmi olarak görüşmemesi ve haddini bildirmesi yolunda telkinde bulunduğunu yazdı.