Cumhurbaşkanı Iohannis’ın Türkiye Ziyareti ile Bükreş’e Cami Tartışması Yeniden Alevlendi

Bükreş’e cami tartışması Romanya cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in Ankara ziyareti sonrası yeniden alevlendi. Projenin belediyeden çıkacak izin aşamasına gelmesi, 5 Haziran’daki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin de gündemine girdi.
Arazi tahsisinde imzası olan eski Başbakan Victor Ponta’nın partisi referanduFiream seçeneğini ortaya attı. Sosyal Demokrat Parti (PSD)’nin Bükreş Büyükşehir adayı Gabriela Firea, “Eğer Bükreşliler bir cami yapılmasını isterlerse, idare bu talebi yerine getirmelidir. Bir referandumla halka danışılması, yasal zorunluluk olmamasına rağmen oldukça geniş bir kesimle müzakere edilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Ulusal Liberal Parti’nin (PNL) Bükreş adayı Ludovic Orban ise, projeye karşı sert tavır takındı. ‘Ponta’nın camisine ruhsat vermeyeceğim. Ben onun gibi Türkiye’de ameliyat olmadım. Üstelik bir yönetici vatandaşlar adına vardır; bu projenin arkasında Bükreşliler yok’ ifadelerini kullandı.
Benzer sertlikte bir tavır da, eski cumhurbaşkanı ve Halk  Hareketi Partisi (PMP) lideri Traian Basescu’dan geldi. Basescu, ‘Avrupa’nın İslamlaştırılması fikrinin karşısındayım. Iohannis Bükreş müftülüğüne soyunacağına Sibiu’ya dönsün” eleştirisini yöneltti.