
Bulgaristan’ın Eurovision’daki ilk zaferi, yarışmayı ülkenin başkenti Sofya’ya değil Karadeniz kıyısındaki Burgaz’a taşıdı.
DARA’nın Bangaranga ile kazandığı 2026 Eurovision’unun ardından 71. yarışmanın 11, 13 ve 15 Mayıs 2027’de Arena Burgas’ta düzenleneceği açıklandı. Burgaz, ev sahipliği yarışında Sofya, Filibe ve Varna’yı geride bıraktı.
BULGARİSTAN İLK KEZ EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
2027 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ev sahibi belli oldu. Avrupa Yayın Birliği (EBU) ile Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT), yarışmanın Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz kentinde düzenleneceğini açıkladı. İlk yarı final 11 Mayıs, ikinci yarı final 13 Mayıs, büyük final ise 15 Mayıs 2027’de yapılacak.
Bulgaristan, Eurovision’a ilk kez ev sahipliği yapacak. Yarışmanın ülkeye gelmesini sağlayan isim, mayıs ayında Viyana’da düzenlenen 2026 Eurovision’u Bangaranga adlı şarkısıyla kazanan DARA olmuştu. Bu zafer aynı zamanda Bulgaristan’ın yarışma tarihindeki ilk birinciliğiydi.
BULGARİSTAN’IN DÖRT ŞEHRİ YARIŞTI
Ev sahibi kent için Burgaz’ın yanı sıra başkent Sofya, Filibe ve Varna da aday oldu. BNT ve EBU temsilcileriyle Eurovision deneyimine sahip uluslararası uzmanlardan oluşan çalışma grubu; salonların teknik olanaklarını, ulaşımı, konaklama kapasitesini ve belediyelerin projelerini değerlendirdi. Sonuçta yaklaşık 200 bin nüfuslu Burgaz’ın önerisi diğer üç kentin önüne geçti.
EUROVISION ARENA BURGAS’TA YAPILACAK
Üç canlı yayın, 2023’te açılan Arena Burgas’ta gerçekleştirilecek. Yaklaşık 15 bin kişilik salon, Bulgaristan’ın en yeni büyük spor ve eğlence merkezlerinden biri. Eurovision haftasında yalnızca yarışma geceleri değil, Eurovision Village ve EuroClub başta olmak üzere çeşitli etkinlikler de kentte düzenlenecek.
Burgaz’ın seçilmesinde kentin turizm altyapısı da etkili oldu. Karadeniz kıyısındaki kent, Bulgaristan’ın önemli yaz turizmi merkezlerinden biri olmasının yanı sıra uluslararası havalimanına ve yüksek konaklama kapasitesine sahip. EBU, Burgaz’ın teknik altyapısı, ulaşım bağlantıları ve belediyenin bütün kenti Eurovision etkinliklerine dahil etme planının seçimde etkili olduğunu belirtti.
Ancak Bulgaristan yarışmayı yalnız Burgaz’la sınırlı tutmak istemiyor. Ev sahipliği için aday olan Sofya, Filibe ve Varna’da da Eurovision bağlantılı etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor. BNT böylece ülkenin ilk Eurovision ev sahipliğini ulusal ölçekte bir kültür ve eğlence etkinliğine dönüştürmeyi amaçlıyor.
DARA ÜLKESİNE EUROVİSİON’U GETİRDİ
Bulgaristan Eurovision’a ilk kez 2005’te katıldı ancak uzun yıllar boyunca yarışmada istikrarlı biçimde yer alamadı. Mali nedenlerle bazı dönemlerde yarışmadan çekilen ülke, birkaç yıllık aranın ardından 2026’da Eurovision’a geri döndü.
Dönüş beklenenden çok daha başarılı oldu. DARA, Viyana’daki yarışmada Bangaranga ile Bulgaristan’a tarihindeki ilk Eurovision zaferini kazandırdı. Böylece ülke, yeniden katıldığı ilk yılda ertesi yılın organizasyonunu düzenleme hakkını da elde etti.
Eurovision’un Burgaz’a gelişi kent açısından önemli bir ekonomik hareketlilik de yaratabilir. Yarışma yalnız üç televizyon programından oluşmuyor; delegasyonlar, gazeteciler ve hayranlar ev sahibi kentte günlerce kalıyor. 2027’de altı ön gösterimle birlikte Arena Burgas’ta toplam dokuz biletli gösteri yapılacak. Bilet almak isteyenlerin yeni resmî ücretsiz taraftar kulübü Eurofan’a kayıt yaptırması gerekecek; satış tarihleri daha sonra açıklanacak.
YARIŞMA İÇİN YENİ KURALLAR GETİRİLDİ
2027 yarışması aynı zamanda Eurovision’un yeni kurallarının ilk kez uygulanacağı organizasyon olacak. EBU’nun bu hafta açıkladığı düzenlemelerle yarışmacılar için alt yaş sınırı 16’dan 18’e çıkarıldı. Ayrıca silahlı çatışma veya ciddi güvenlik sorunu yaşayan bir ülkenin yarışmayı kazanması hâlinde EBU, ertesi yılki organizasyonu başka bir ülkede düzenleme kararı verebilecek. Burgaz içinse şimdiden takvim belli: Eurovision haftası 10 Mayıs’taki ilk ön gösterimlerle başlayacak, 15 Mayıs Cumartesi gecesi düzenlenecek büyük finalle sona erecek. Bulgaristan’ın 22 yıllık Eurovision serüveninde ilk kez yarışmanın kazananı değil, ev sahibi de sahneye çıkmış olacak.















