“Fedakarlık ve aydınlığın vicdanı bir düşünür öldü”

Cleopatra Lorintiu (*)

Dünyada insanları doğru şekilde etkileyebilen, enerjisini kendine çekebilen daha da önemlisi ilham verebilen çok az sayıda insan var. İnsanlığın evriminde olumlu düşünmenin kaynakları onlar..

Ve bu nadir insanlar ve hayatları büyük ölçüde kötülük ve güçleriyle karşı karşıya kalsalar ve hayatları acımasızca baskıya maruz kalsa ve engellenseler bile, onların insanlık için gösterdikleri örnek rolleri çok önemlidir.

İYİLİK ZOR, KÖTÜLÜK YOLU KOLAY

Onlar sadece hayattayken değil, sonraki takipçileri ve nesilleri de baskıya, engellere maruz kalabiliyor. Çünkü, kötülüğün dinamiği her zaman saldırgan ve topluma zarar vermenin iyilik yapmaktan çok daha kolay olduğu biliniyor.

YÜZYILIN ÖNEMLİ DÜŞÜNÜRLERİ ARASINDAYDI

Fethullah Gülen, 20. yüzyıl ile 21. yüzyıl arasında çalkantılı dönemdeki; örnek bir fedakarlığın, berrak bir bilincin aydınlıkla birleşmesi ile ortaya çıkan en önemli örnek düşünürlerinden biriydi..

SÖZLERİ VE YAŞANTISI İLE İYİLİĞE TEŞVİK ETTİ

O, devrinin insanlarını iyilik yolundaki sözleriyle, yazıları ve yaşantısı ile hep teşvik etti. Onun değeri; dönüştürdüğü, cesaretlendirdiği nesilleri ve sonraki takipçileri ile daha iyi anlaşılacak..

BIRAKTIĞI MANEVİ MİRASI BÜYÜK

Yazıları, kutsal metinlerin derinlemesine içselleştirmesi ile başlayan ama günlük yaşamın ilham verici alçakgönüllülüğüne taşınan geniş bir metafor örneğidir.

Bıraktığı manevi mirası çok büyük. Düşünürün beni büyüleyen metinlerinden biri de şiire getirdiği mütevazı bir bakış açısıdır. (*)

Etkileyici metaforlar ve güzelliklerle dolu yazıları, nazik bir bilgeliğin yansımasıdır adeta:

“Görünür varoluşun ardındaki alemlerden habersiz ve bilincin dilini anlayamayan insanlar var. Bu yüzden sadece maddi şeyleri görüyorlar. Çünkü, onlar herşeyi  sadece akıl yürütmelerle, maddi şeylerle değerlendiriyorlar. Ve sadece kendi iç dünyalarını görüyorlar ve ondan habersizler..”

Düşünür, şiir hakkında yazdığı uzun bir makalede, günümüz dünyasında çok yaygın olan laf kalabalığının ve saldırganlığın güçsüzlüğünün üstüne kalbi, duyguyu, eylem nezaketini ve ifadenin sakinliğini koyarak yazıyor..

ÖĞRETİLERİ ÖNEMİNİ KORUYOR

Birkaç gün önce Fethullah Gülen de her insan gibi vefat etti. Ama onun kitaplarındaki öğreti dolu ve hümanizm saçan sözleri önemini koruyor. Onun öğretisi; genç, çocuk, yaşlı yüzbinlerce insana etki etti. Bu etkinin devamı, ona kendi hayatlarından örnekler verecek takipçilere kalıyor.

ÇİRKİN SALDIRILARIN HEDEFİ OLDU

Hayatının son yıllarında ona büyük haksızlıklar ettiler, onu hedef haline getirdiler, çirkin saldırılara maruz kaldı..

GÜLEN’İN HAYAL ETTİĞİ ‘İYİLİK’ KAZANACAK

Tarihin galipler tarafından yazıldığına inanırsak, o zaman eminim ki, zamanın büyük ölçeğinde iyilik kazanacak ve o zaman, Gülen’in hayal ettiği gibi, ‘hakikatin meyveleri’ herkesle ve onunla paylaşılacaktır. Öğretisi, insanların akıllarına ve kalplerine yerleşecek ve yayılacaktır.

——————————————-

(*) Gazeteci, yazar ve emekli Romen diplomatı

* Fethullah Gulen- Logos și puterea cuvântului.Despre puterea cuvântului.Despre limbaj, estetică și credință,Editura Tritonic, 2023