AB, Schengen’de reforma gidiyor

AB ülkeleri, korona salgını ve kaçak göçle mücadele sırasında yaşanan sorunları göz önüne alarak, Schengen bölgesi yönetiminin reformu için hazırlanan yeni projeyi onayladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Covid-19 salgını ve kaçak göçle mücadele sırasında yaşanan sorunları göz önüne alarak, Schengen bölgesi yönetiminin reformu için hazırlanan yeni projeyi onayladı.

Yeni proje dış sınırların daha iyi korunmasını ve kaçak göçün faturasının üye ülkeler arasında daha adil ve eşit bir biçimde paylaşılmasını öngörüyor.

Euronews’te yer alan habere göre proje, olağanüstü durumlar için Schengen bölgesi içinde siyasi karar alma mekanizmasını güçlendirmeyi ve üye ülkeler arasında daha iyi koordinasyon sağlanmasını amaçlıyor.

Fransa’da düzenlenen AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi’nin ardından konu ile ilgili görüşlerini açıklayan AB Komisyonu’nun İçişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Schengen’de yapılacak reformların kademeli olarak gerçekleşeceğini ve bütün üye ülkelerin desteğini aldığını vurguladı.

SCHENGEN KONSEYİ KURULACAK

AB dönem başkanı Fransa’nın özellikle ısrarıyla yapılacak reform sürecinde ilk olarak “Schengen Konseyi” kurulacak. Bu konsey, çalışma alanlarını belirledikten sonra, ortak karar alma ve kriz anındaki önlemlerin koordinasyonunu sağlayacak.

Konsey, ilk toplantısını 3 Mart’ta Brüksel’de düzenleyecek. Bu toplantıda, sınırlarda karşılaşılan sorunlar masaya yatırılacak ve sıkıntıların daha iyi değerlendirilmesine olanak sağlayacak bir dizi gösterge belirlenecek.

Sınırlarda karşılaşılabilecek her türlü zorluğa dayanışma içinde gerekli yanıtın verilmesi için önlemler mercek altına alınacak.

AB bakanları son toplantıda, sığınmacılarla ilgili yeni kuralların belirlenmesinde “adım adım” ilerlenmesi ilkesini benimsedi. Buna göre, Schengen Konseyi ilk adım olarak kaçak göç ve sığınmacı konusunda nasıl reforma gidileceğini masaya yatıracak. Bunu yaparken sorumluluklar ve dayanışma arasındaki dengeye saygı gösterilmesine özellikle dikkat edilecek.

KUZEY VE GÜNEY ÜLKELERİ FARKLI GÖRÜŞTE

Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya ile İtalya, İspanya, Yunanistan ve Malta sığınmacı konularında AB içinde yükün eşit bir şekilde paylaşılmasıyla ilgili ciddi görüş ayrılıkları yaşıyor.

Fransa, AB ülkelerinin dış sınırlarının korunması konusuna daha fazla katkı vermesini isterken, ülkeye giriş yapan kaçakların kaydının daha iyi tutulmasını ve bunun üye ülkelerle paylaşılmasını istiyor.

Fransa, Almanya ile birlikte AB ülkelerinin sığınmacıları kendileri almadıkları takdirde göç dalgasından daha fazla etkilenenlere mali olarak daha fazla yardım etmesini istiyor.

AB KOMİSYONU’NUN ŞİKAYETLERİ NELER?

AB Komisyonu, geçen yıl göçmen ve sığınmacıların parmak izlerini içeren ortak Eurodac veri tabanına 45 bine yakın düzensiz göçmenle ilgili bilginin girilmemesinden duyduğu rahatsızlığı sıkça dile getiriyor.

SCHENGEN HANGİ ÜLKELERİ KAPSIYOR?

1995 yılında kurulan Schengen serbest bölgesi, kontrol ve kontrollere tabi tutulmadan sınırları geçmesine izin verilen 400 milyondan fazla vatandaşı kapsıyor.

27 AB üye devletinin 22’sinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve birkaç mikro ülkeyi içeren Schengen ile her gün 3,5 milyondan fazla insan sınırlar arasında sorunsuzca hareket ediyor.

Ne var ki yakın geçmişte iki olay Schengen’e ağır darbe vurdu ve imajını zedeledi. Bu iki krizden ilki 2015 göçmen ve mülteci akını diğeri de COVID-19 salgını oldu. Her iki krizde de birçok AB ülkesi, olağanüstü koşulların olağanüstü önlemler gerektirdiğini savunarak sınır kontrollerini yeniden başlattı.