ROMANYA, 7,5 DEPREMİNE HAZIRLIK İÇİN 5 GÜNLÜK “SEİSM 2018” TATBİKATI YAPIYOR

ROMANYA HABER | Bükreş

Romanya’da Cumartesi sabahı başlayan “Seism 2018” deprem tatbikatı tüm hızıyla devam ediyor. Tatbikat, 7,5 şiddetinde varsayılan depreme göre yapılıyor. Senaryoya göre, fay hattı üzerindeki Vrancea bölgesinde 7,5 şiddetinde bir deprem meydana geliyor. Deprem, en çok Bükreş’i etkilerken Kişinev ve Sofya ve çevre bölgelerinde de şiddetli şekilde hissediliyor.

Tatbikatın 2’inci gününde yaralılara ve enkaz altındaki kişilere yardım yapılması çalışmaları üzerinde duruldu ve ilk yardım çadırları, mobil hastaneler faaliyete geçirildi.

Deprem tatbikatı sırasında Romanya’nın uluslararası yardım çağrısına olumlu cevap veren; İtalya, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Moldova Cumhuriyeti ve İsrail’den temsili kurtarma ekipleri iştirak etti.

Ilfov bölgesindeki (Afumati) bir stadyumda deprem ve sel mağdurlarının barınması için bir çadır yerleşim merkezi oluşturuldu.

Dünya Sağlık Örgütü de Romanya’daki deprem mağdurlarına yardım için mobil bir hastane kurarken ilk yardım ekipleri ‘beyaz plan afet tatbikatı’ çerçevesinde verilen görevleri yerine getirdi.

Acil Durumlar Genel Müfettişliği tarafından organize edilen tatbikat sırasında dün akşam Bükreş Floreasca Hastanesinde de tatbikat yapıldı.

5 gün sürecek deprem tatbikatı sırasında kamu kurumlarına da deprem anında nasıl davranmaları gerektiğine dair direktiflerin yer aldığı yazı gönderildi.

Acil Durumlardan Sorumlu Devlet Sekreteri Raed Arafat

ARAFAT: TATBİKAT HAZIRLIĞI 7,5 ŞİDDETİNE GÖRE YAPILIYOR 

Acil Durumlardan Sorumlu Devlet Sekreteri Raed Arafat’ın yaptığı açıklamaya göre 5 gün sürecek deprem hazırlığının 7,5 şiddetinde ve 140 km. derinliğindeki depremin olası yıkım etkileri dikkate alınacak şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

Arafat, senaryoya göre Romanya’da meydana gelecek depremin en büyük yıkım etkisinin, geçmişteki büyük depremler de dikkate alınarak Bükreş’te meydana geldiğini varsaydıklarını ve olası depremin Başkentin 1940 öncesi inşa edilen eski yerleşim yerleri ile Universitate bölgesini vurduğunu belirterek, “Senaryoya göre bu eski yerleşim yerinde 10 bina yıkılırken 200 kişi hayatını kaybediyor. Ülke genelinde ise 400 kişi hayatını kaybediyor. Çok sayıda insan da enkaz altında kalıyor. Ekiplerimizi ilk yardım çalışmalarını buna göre yapıyor.”

Romanya’da yakın geçmişte en büyük deprem, 4 Mart 1977 tarihinde meydana gelmiş. 7.2 şiddetindeki Vrancea merkezli depremde büyük çoğunluğu Bükreş’te olmak üzere 1.578 kişi hayatını kaybederken 11 bin 221 kişi de yaralanmıştı. Depremde 35 bin bina yıkılırken Zimnicea kasabası tamamen yok olmuştu.