Moldova’daki Orizont okullarının genel müdürü Turgay Şen, Kişinev havaalanında alıkonulması ve sonrasında yaşananların, Kişinev’de Türkiye’nin finansmanıyla restore ettirilen cumhurbaşkanlığı sarayının bir diyeti olduğunu söyledi. Şen, gözaltı sonrasında yaptığı sığınma başvurusuyla, Kosova’daki kaçırma olayına benzer bir durumdan kurtulduğunu kaydediyor.
Turgay Şen, 31 Mart sabahı saat 05.30’da Bükreş’e gitmek için Kişinev havaalanında geldi. Pasaport kontrolünde durduruldu. Beklemesi gerektiği söylendi. Bir süre sonra gelen kolluk güçlerince Organize Suçlar Başsavcılığı’na götürüldü. Önce istihbarat elemanlarına, ardından savcılara ifade verdi. Başsavcılıkta yedi saat kalan Şen, 10 gün yurt dışına çıkma yasağıyla serbest bırakıldı.
‘’BİR YANLIŞLIK OLABİLİR’’
Yaşadıklarını Ziarul de Garda gazetesine anlatan Orizont okulları genel müdürü Şen, neden gözaltına alındığını bilmediğini söyledi. ‘’Yedi saat boyunca bana gözaltına alınış gerekçemle ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Bana ‘muhtemelen bir yanlışlık oldu, özür dileriz.’’ sözünden başka bir şey söylenmedi.’’ diyen Turgay Şen, ‘terörizmin finansmanı’ başlıklı bir soruşturmanın Türk hükümetinin talebiyle geçtiğimiz kasım ayında açıldığı bilgisini veriyor.
‘’KASIMDAN BU YANA BİRÇOK ÜLKEYE GİTTİM’’
Orizont okulları genel müdürü, kasımdan bu yana AB ülkeleri dahil birçok yurt dışı seyahate çıktığını, şimdiye kadar her hangi bir engelle karşılaşmadığını kaydediyor.
‘’SIĞINMA TALEBİ İÇİN 4 SAAT UĞRAŞTIM’’
Turgay Şen, Kosova’dakine benzer şekilde Türkiye’ye iade riski karşısında sığınma talebinde bulunmuş. Ancak bu da kolay olmamış. ‘’Türkiye’ye iadesi durumunda işkence göreceği’’ beyanına Moldova sınır polisinin aldırış etmediğini kaydeden Şen, Birleşmiş Milletler’le irtibatlı sivil toplum kuruluşu olan Avukatların Hukuk Merkezi yetkililerinin ısrarıyla dört saat süren bir uğraş sonucu başvuru yapabildiğini kaydediyor.
‘’BENİ DE KAÇIRACAKLARDI’’
Sığınma başvurusuyla üzerinde oynanan oyunu bozduğunu düşünen Turgay Şen, ‘’Yaşadıklarım Kosova’dakine benzer bir uygulamaydı. Beni Türk yetkililere vereceklerdi. Senaryo buydu. Ben sığınma başvurusu için çabalarken, gizli servis elemanları savcılığa elektronik formatta tebliğname göndermekle meşguldü.’’ ifadelerini kullanıyor.
‘’TÜRKİYE, 10 MİLYONUN DİYETİNİ İSTİYOR’’
Orizont okulları genel müdürü, yaşadıklarını Kişinev’de Türk hükümetinin sağladığı 10 milyon euroluk yardımla restore edilen cumhurbaşkanlığı sarayıyla ilişkili görüyor. Moldova’nın Türkiye’ye bir diyet ödemekle karşı karşıya kaldığını savunan Şen, şu hatırlatmayı yapıyor: ‘’Türkiye hükümetinin başı Binali Yıldırım, geçen yılın mayıs ayında Kişinev’i ziyaret etti. Kamuoyu önünde Başbakan Pavel Filip’ten ’’Orizont okullarını kapatın’’ dedi. Hal böyleyken, üzerine gelen 10 milyon euroluk yardımla Moldova, bu okulları kapatmaya zorlanıyor.’’
AB YOLUNDA GERİ ADIM
Turgay Şen, otoriter Türk iktidarıyla iş tutan bazı Moldovalı siyasetçilere sitem ediyor. Başına gelenleri, AB’ye katılım sürecindeki Moldova Cumhuriyeti için ‘geri adım’ olduğunu düşünüyor.
SAVCILIK SUSUYOR
Ziarul de Garda muhabirleri, başsavcılığa ısrarla Turgay Şen’in gerekçesini sormuş. Başsavcı Vitalie Busuioc, 31 mart günü basına yaptığı açıklama dışında bilgi vermeyi reddetmiş. Yazılı açıklamada şu kısa ve muğlak ifade kullanılıyor: ‘’Ağır suçlarla ilgili bir soruşturma çerçevesinde Turgay Şen’in ifadesi alınmıştır. İfadesi sonrasında şahıs binadan ayrılmıştır.’’
Haberin Orijinali için: https://www.zdg.md/stiri/stiri-justitie/directorul-liceului-orizont-despre-retinerea-sa-totul-se-roteste-in-jurul-finantarii-turciei-pentru-reconstructia-cladirii-presedintiei