
Çin’in Pekin kentinde düzenlenen ve ağırlıklı olarak batı karşıtı diktatör ülke liderlerinin katıldığı geçit töreni ve ‘Liderler Zirvesi’ne Romanya’dan PSD’li iki eski başbakanın (Adrain Nastase ve Viorica Dăncilă)’nın katılımı şaşkınlıkla karşılandı.
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 80’inci yıl dönümünü kutlamak için düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapan Çin lideri Xi Jinping, sağına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ve soluna da Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u alarak batı karşıtı liderlerle fotoğraf çektirdi.
ROMANYA’NIN İKİ ESKİ BAŞBAKANI DİKTATÖRLER ARASINDA!
‘Diktatörler Zirvesi’ olarak adlandırılan fotoğrafta yer alan liderler arasında Romanya’dan PSD’li iki eski başbakan; Adrian Nastase ve Viorica Dăncilă’nın da yer alması Romanya’da şaşkınlık ve tepkiyle karşılandı.
Askeri geçit töreni aynı zamanda Çin’in savaş gücünü sergilemesi, Batı’ya karşı bir güç gösterisine de dönüştü.
Şi Jinping’in Pekin’deki geçit törenine katılan tek AB lideri ise Slovakya Başbakanı Robert Fico‘ydu.
CUMHURBAŞKANI DAN: “ROMANYA’YI TEMSİL ETMİYORLAR”
Eski başbakanlar; Adrian Năstase ve Viorica Dăncilă’nın Pekin’deki batı karşıtı Zirvede yer almasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Nicuşor Dan, yaptığı açıklamada iki eski politikacının Romanya’yı temsil etmediklerini söyledi.
Dan, “Onlar kendi şahıslarını temsil ediyor, Romanya’yı temsil etmiyorlar.” dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANI: “ROMANYA’YI PUTİN’İN YANINDA FOTOĞRAF ÇEKTİRENLER TEMSİL EDEMEZ”
İki eski başbakanın Pekin’deki batı karşıtı liderler zirvesine katılması ve birlikte fotoğraf çektirmelerine Dışişleri Bakanı Oana Țoiu sert tepki gösterdi.
“Romanya, Putin’in yanında gururla fotoğraf çektiren politikacılar tarafından temsil edilemez ve temsil edilmemelidir” diyen Dışişleri Bakanı Țoiu, “Romanya, bugün Putin’in yer aldığı bir fotoğraftaki politikacılar tarafından temsil edilmiyor ve edilemez. Vatanseverlikten bahsediyorlar, ancak bir vatansever saldırganın yanında olmazdı. Özellikle de Tuna Nehri üzerindeki sınırımızdan yüzlerce metre uzakta bir Rus insansız hava aracının bir gemiye saldırmasından birkaç gün sonra ve Rusya’nın Ukrayna’da Romence konuşulan toplulukları bombalamasından haftalar sonra…”
Romanya’nın yolunu ve tercihini batıya yaptığını söyleyen Țoiu, “Romanya, tercihini Avrupa Birliği’nden yana yaptı. Ayrıca; ABD ile stratejik ortaklık, demokrasileri ve komşularımızı desteklemek.” dedi.
İki eski başbakanın Romanya’yı temsil etmediklerini, Pekin’e özel şahsi bağlantılarla gittiklerini ve sadece kendilerini temsil ettiklerine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Toiu, “Ancak davet sahipleri, muhtemelen eski başbakanlara bir rol veriyordu ve Romanya üzerinde nüfuz gösterme niyetini gösteriyordu. Fakat Putin’in Romanya’nın geleceğiyle değil, geçmişiyle bağlantılı olduğunu göstermeyi başardılar.” açıklamasını yaptı.
PSD LİDERİ GRINDEANU: “KİŞİSEL TERCİHLERİ”
Partisinden (PSD) iki eski başbakanın Pekin Zirvesi’nde yer almasıyla ilgili soruları cevaplandıran Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Milletvekilleri Odası (CDEP) Başkanı Sorin Grindeanu, “Kişisel tercihleri. PSD’nin çizgisi Avrupa yanlısı olmaya devam ediyor.” dedi.
Grindeanu, “Şahsi olarak gittiler. Bu onların bileceği bir şey. Tartışacak bir şeyim yok. Beni üzüp üzmedikleri önemli değil. Bu onların tercihi, kişisel bir tercih. PSD’nin tavrı, Avrupa yanlısı. Onların yerinde olsaydım, kesinlikle bu tür durumlardan kaçınırdım. Ama tekrar ediyorum, bu hem Sayın Adrian Năstase hem de Sayın Viorica Dăncilă’nın kişisel tercihi, partinin değil,” dedi.
