Brâncuși’nin Targu Jiu’da’ki heykelleri UNESCO korumasına alındı

Modern heykelin 20. Yüzyıldaki en önemli temsilcisi sayılan Constantin Brâncuşi’nin 1935-1938 yılları arasında yaptığı "Calea Eroilor" isimli eserleri, UNESCO’nun 46. oturumunda Dünya Mirası Korumasına alındı.

Constantin Brâncuși’nin Târgu Jiu’da yaptığı “Calea Eroilor” isimli heykeller topluluğu UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi. Karar, Dünya Mirası Komitesi’nin 21-31 Temmuz 2024 tarihleri ​​arasında Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde düzenlenen 46. oturumunda oy birliğiyle alındı.

Gelişmeyi duyuran Başbakan Marcel Ciolacu, 33 yıllık bir çalışmanın ardından Constantin Brâncuși’nin Târgu Jiu’da yaptığı ‘Calea Eroilor’ anıtsal yapının UNESCO korumasına alındığını söyledi.

Ciolacu, bu gelişmenin ünlü heykeltraşın anıtlarına ziyaretçi çekmesinin yanı sıra Târgu Jiu ve Oltenia bölgesindeki turizmi de hareketlendireceğini ve Romen kültürünün tanıtımı adına da önemli bir fırsat olduğunu belirterek “Bu başarıda emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Devlet Bakanlığı Müşteşarı Janina Sitaru da yaptığı açıklamada Dünya Mirası Komitesi’nin 46. Oturumu sırasında kabul edilen UNESCO kararı ile Brâncuși’nin eserlerinin dünyanın dört bir tarafındaki heykel sanatçılarına ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

‘KAHRAMANLAR GEÇİDİ’ ANITLARI 4 ESERDEN OLUŞUYOR

Brâncuși’nin Târgu Jiu’daki Kahramanlar Geçidi (Calea Eroilor) isimli heykeller 4 eserden oluşuyor. Bunlar; ‘Sessizlik Masası’, ‘Kürsüler Yolu’, ‘Öpücük Kapısı’ ve ‘Sonsuzluk Sütunu’ndan oluşuyor.

Usta heykeltraş Constantin Brâncusi, 1935 yılında Arethia G. Tătărăscu başkanlığındaki Gorj Ulusal Kadınlar Birliği’nin, Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden kahramanların onuruna Târgu Jiu’da yapmasını istediği “anıt” yapma önerisi üzerine projeyi gerçekleştiriyor. Ünlü sanatçı, eserlerini 1938’de tamamladı.

ADAYLIK DOSYASI 2013’TE UNESCO’YA SUNULDU

Târgu Jiu’daki anıt heykeller topluluğunun UNESCO’ya dahil edilmesi için hazırlanan dosya 2013 yılında sunulmasının ardından 2 yıl sonra geri çekildi. Romanya, 2018 yılında dosyayı tekrar sundu.

ROMEN KÜLTÜR MİRASININ ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ

Dünya Kültür Mirasına dahil edilen Constantin Brâncusi ve eserleri, hem Dışişleri Bakanlığı hem de Kültür Bakanlığı ve bağlantılı yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarda her yıl önemli etkinliklere sahne oluyor. Diplomatik misyonlar ve Romen Kültür Enstitüleri, her yıl 19 Şubat’ta “Brâncuşi Günü” nedeniyle Romen kültürünün tanıtımı için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

CONSTANTİN BRÂNCUȘİ KİMDİR?

Romanya’nın güney-batısındaki Târgu-Jiu’ya bağlı Hobita isimli küçük bir köyde (19 Şubat 1876) doğdu. Köyü Hobita, yöresel el sanatları ve ahşap oymacılığı ile bilinen zanaat alanında gelişmiş bir yer olarak biliniyor. Küçükken çiftçi olan anne-babası ve kardeşlerine toprak işlerinde yardımcı olan Brancuşi, çevresinde gördüğü geleneksel ağaç ve taş yontma halk sanatlarını da öğrenmiş. Ağaç işlemedeki ustalığıyla ün kazanmış.

Bölgenin kültürel zenginliklerinin el sanatlarına olan yansımaları Brancuşi’nin sonraki dönemde yaptığı çalışmalarına yansımış. 1898 yılında Bükreş Güzel Sanatlar Akademisi’ne girer ve Vladimir Hegel’in atölyesinde titiz bir akademik eğitim alır. Yüksek düzeyde bir teknik beceri ve mükemmel figür bilgisiyle geleneksel sanat eğitiminin temel hedeflerine ulaşarak, 1902’de mezun olur ve kısa bir süre sonra Bükreş’ten ayrılır.

“BÜYÜK AĞAÇ GÖLGESİNDE HİÇBİR ŞEY YETİŞMEZ!”

1903’te Münih’e, 1904 yılında ise Paris’e giderek, Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Antonin Mercié’nin atölyesine girer. İki yıl sonra okulu bırakır. Ekonomik zorluklar içinde bulunduğu bu dönemde, kısa bir süre için atölyesinde çalıştığı Auguste Rodin’in asistanlık önerisini, yapıtlarına duyduğu hayranlığa rağmen geri çevirirken sunduğu özür bir tür mottoya dönüşür: “Büyük ağaçların gölgesinde hiçbir şey yetişmez.”

1907’den sonra Brancusi, Rodin’den ve diğerlerinden öğrendiği Realizmle Romanya’da öğrenmiş olduğu zanaat ustalığını harmanladığı orijinal ve son derece etkili bir üslup geliştirmiş. 

81 YAŞINDA PARİS’TE HAYATINI KAYBETTİ

Heykeltraş, ressam ve fotoğrafçı Constantin Brancuşi, kariyerinin ve hayatının ikinci yarısını Fransa’nın başkenti Paris’te sürdürdü. Modernizmin ve soyut heykelciliğin öncüsü ve 20. yüzyılın en etkili heykeltıraşı olarak değerlendirilen Brancuşi, 16 Mart 1957’de Paris’te 81 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü sanatçı, geride 215 heykel ve 1200’e yakın paha biçilmez eser bırakmıştır.