Çavuşesku’nun hayaliydi: Tuna-Bükreş Kanal Projesi fizibilite çalışmaları Aralık’ta bitiyor

Çavuşesku’nun Bükreş-Tuna Kanal hayali projesinin fizibilite çalışmalarının bu yıl Aralık ayında bitirilmesi hedefleniyor.

Ulaştırma Bakanı Sorin Grindeanu, Çavuşesku döneminde başlatılan ‘Tuna-Bükreş Kanal ve Liman Projesi’ fizibilite çalışmalarının bu yıl Aralık ayına kadar bitirilebileceğini açıkladı.

Milletvekillerinin soru önergesini cevaplandıran Bakan Grindeanu, Nikolay Çavuşesku döneminde başlatılan projeyi tamamlamanın maliyetinin 2012’de tahmin edilen 1,7 milyar euronun iki katına çıkabileceğini belirtti.

KANAL PROJESİ, HÜKÜMETİN HEDEFLERİ ARASINDA

Kanal Projesi, Hükümetin 2021-2030 yatırım program hedefleri arasında yer alıyor.

Bakan Grindeanu, fizibilite çalışmalarının bu yıl sonu Aralık ayında tamamlanması halinde, projede yer alan kanal üzerindeki istimlak çalışmalarının yanı sıra teknik-ekonomik maliyet çalışmalarına start verileceğini belirtti.

BÜKREŞ-TUNA KANALININ TEKNİK BİLGİLERİ

Kanal Projesi ile bağlantılı, Argeș Nehri üzerindeki 73,2 km, Dâmboviţa Nehri üzerinde de yaklaşık 30,4 kilometre kısımlarının nehir ulaşımına elverişli hale getirilmesi planlanıyor. Projede 2’si Bükreş’te 1’i Olteniţa’da 3 önemli liman yer alacak. Bükreş’teki limanların; ‘1 Decembrie’ beldesi ile Glina yakınlarında yer alması hedefleniyor.

HANGİ TÜR GEMİLER GEÇEBİLECEK?

Hem Argeș hem de Dâmbovița üzerinde 2.000 tonluk mavnalar ile 11,4 metre genişliğinde, 110 metre uzunluğundaki gemiler geçebilecek.

PROJE NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAYACAK?

Tuna-Bükreş Kanalı, hem Bükreş hem de bölge için ekonomik avantajların yanı sıra: su taşımacılığı, turizm ve eğlence, Başkentin güney bölgesindeki gelişimi, sulama ve taşkınlardan korunma gibi önemli faydalar da sağlayacak.

KANAL PROJESİ NASIL BAŞLADI?

Devrik devlet başkanı Nikolay Çavuşesku döneminde (1986) başlatılan ve yüzde 70’i tamamlanan Tuna-Bükreş bağlantı Kanal Projesi, 1989 devriminden sonra unutuldu. Proje o dönemde absürt ve gerçekleştirilmesi imkansız gözüyle görülüyordu. Ancak 2010 yılından sonra tekrar canlandırılmasına çalışılan proje, gerçekleştirildiği takdirde Bükreş’ten hem Tuna Deltasına (Karadeniz)’e hem de Budapeşte (Macaristan) ve Viyana’ya gemi seferleri düzenlenebilecek. 

Çavuşesku tarafından 1986’da başlatılan ve yüzde 70’i tamamlanan ancak daha sonra unutulan Bükreş-Tuna Kanal Projesinin yeniden bitirilmesi çalışmaları devam ediyor.