Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, restoran, kantin ve marketlerde ‘İsrafı Önleme Yasasını’ imzaladı. Tüketiciler, son kullanma tarihi yaklaşan gıda ürünlerini indirimli fiyatlarla alabilecek. Gıda satılıcıları, elde kalan gıda ürünleri STK’lara veya hayır kurumlarına bağışlayabilecek.
GIDA ÜRÜNLERİNİN YARIYA YAKINI İSRAF EDİLİYOR
Romanya’da yılda 2,55 milyon ton gıdanın çöpe atıldığını ve alınan ürünlerin yüzde 30 ile 50’sinin çöpe atıldığına dikkat çeken #USR milletvekili Diana Buzoianu’nun teklifi ile kabul edilen yeni yasaya göre; kantin, restoran ve marketler, son kullanma süresi azalmış ürünleri ‘indirimli fiyata’ veya satılmayan yiyecekleri bağışlamak durumunda kalacak.
İSRAF YASASINA UYMAYANLARA PARA CEZASI
Gıda satıcıları, son kullanma tarihi azalmış ürünleri çöpe atamayacak. Yeni yasaya göre tüketiciler, son kullanma tarihi azalan ürünleri önemli avantajlarla satın alabilecek. Elde bozulan ürünler bile çöpe atılamayacak tarım alanlarında değerlendirilecek.
Romanya, 2030 yılına kadar kişi başına düşen gıda israfını yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Yasaya uymayanlara 10.000 ile 20.000 ley arasında para cezası uygulanabilecek.
YENİ YASA NE GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİYOR?
- Mağazalar, restoranlar, kantinler ve gıda üreticileri, elde kalan veya son kullanma tarihi yaklaşan gıda ürünlerini kanunda sıralanan (indirim veya STK’lara bağışlama) tedbirlerinden en az ikisini uygulamakla yükümlü olacak.
- Çöpe atılacak durumdaki gıda ürünleri, tarım alanlarında veya ‘hayvan yemi’ olarak değerlendirilecek.
- Sivil Toplum Kuruluşlarına kalan gıda ürünlerinin bağışlanması için prosedürler basitleştirilecek,
- Tarım Bakanlığı tarafından ‘gıda israfının önlenmesine’ ilişkin verilerin raporlanacağı ulusal bir platform oluşturulacak.