Bükreş, yaşanabilir ilk 99 şehir arasında

Bükreş, dünyanın en yaşanılabilen şehirleri sıralamasında 99’uncu sırada yer aldı.

Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan rapora göre, 2023 yılında dünyanın en yaşanılabilen şehirleri belli oldu. Bükreş, en iyi 100 şehir arasından 99’uncu sırada yer aldı. Avusturya’nın başkenti Viyana ise, dünyanın en yaşanabilir şehri unvanını iki yıldır üst üste elinde tutuyor.

DÜNYANIN YAŞANILABİLİR İLK 10 ŞEHRİ

The Economist’in haberine göre, bu sene en yaşanabilir on şehrin sıralaması Viyana (Avusturya), Kopenhag (Danimarka), Melbourne (Avustralya), Sidney (Avustralya), Vancouver (Kanada), Zürih (İsviçre), Calgary (Kanada), Cenevre (İsviçre), Toronto (Kanada), Osaka (Japonya) şeklinde oldu.

Listedeki ülkelerin, geçen yıl yüzde 73,2 olan yaşanabilirlik oranının bu sene 76,2’ye yükselmesi, dünya genelinde yaşam standartlarının iyileştiğinin habercisi olarak yorumlandı. Sağlık hizmetleri de dünya çapında gelişme gösterirken savaşların etkisiyle pek çok ülkede istikrar puanlarında düşüş yaşandı.

Listedeki şehirlerin tamamında yaşanabilirlik kriterleri Covid-19 salgını öncesindeki seviyelere döndü.

Batı Avrupa şehirlerinin sıralamalarında iç karışıklıklar ve işçi grevleri nedeniyle Asya pazarındaki ekonomik yarışta geride kaldıkları için düşüş gözlendi.

KİEV LİSTENİN SONUNDA YER ALDI, MOSKOVA YERİNİ KORUDU

2022 listesinde yer almayan Ukrayna’nın başkenti Kiev, Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle bu sene 165’inci sırayla listenin sonunda yer aldı. Savaşla 2022’de 96’ncı sıraya gerileyen Moskova ise yerini korudu.

Listenin altındaki yaşanabilirliği en düşük 10 şehirde salgın sonrası gelişme gözlenirken listenin en altındaki Suriye’nin başkenti Şam’da gelişme saptanmadı.

173 şehri beş kategoride puanlayan, dünyada yaşanacak en iyi yerlerin en son yıllık sıralaması olan liste istikrar, sağlık, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kriterlerine bakıyor. Yaşanabilirlik endeksi, uluslararası şirketlerin yurtdışına atadıkları çalışanlarını ücretlendirirken başvurabilecekleri bir veri tabanı oluşturma ihtiyacıyla ortaya çıkmıştı.