Romanya Kültür Günü törenlerle kutlanıyor

15 Ocak 1850’de dünyaya gelen Milli şair Mihai Eminescu’nun doğumu her yıl Romanya Kültür Günü olarak kutlanıyor.

Bugün, Romanya Kültür Günü (Ziua Culturii Naționale) çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanıyor. Milli Şair Mihai Eminescu’nun 173’üncü (15 Ocak 1850) doğum günü olarak kutlanan ‘Kültür Günü’ nedeniyle ülke genelinde ve dış temsilciliklerde çeşitli kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Bugün, müzeler ücretsiz gezilebilecek.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve başbakan Nicolae Ciucă, yayınladıkları ayrı ayrı mesajlarda Romanya Kültür Gününü kutladı.

EMİNESCU’NUN FOTOĞRAFLARI SERGİLENİYOR

Bükreş’te milli şairin son fotoğraflarına ait bir fotoğraf sergisi açılacak. Sergi, Cesianu-Racoviță Sarayı’nda her gün saat 10.00 ile 20.00 arasında gezilebilecek.

Ayrıca Başkent ve diğer illerde ünlü şairin şiirlerine ait dinletiler düzenlenecek.

UNESCO Kültür merkezinde de Romen ve Moldovalı sanatçıların tablolarından oluşan bir sergi gerçekleştiriliyor.

2010 YILINDAN İTİBAREN KUTLANIYOR

7 Aralık 2010 tarihinde parlamentoda çıkarılan (238 nolu yasa) ile her yıl ünlü şairin doğum günü olan 15 Ocak tarihi Romanya Ulusal Kültür Günü (Ziua Culturii Naționale) olarak ilan edilmişti.

MİHAİ EMİNESCU KİMDİR?

Mihai Eminescu,15 Ocak 1850 Botoşani’de doğdu. Bir romantik şair, romancı ve gazetecidir. Romanya’nın en ünlü ve etkileyici milli şairi olarak gösterilir.

Eminescu, Junimea Edebiyat Topluluğu‘nun aktif bir üyesiyken, aynı zamanda Muhafazakar Parti’nin (1880-1918) resmi yayın organı olan Timpul (“Zaman”) gazetesinin de editörüydü. İlk şiir kitabı henüz 16 yaşındayken yayımlandı ve 19 yaşındayken öğrenim görmek için Viyana’ya gitti. Şairin yaklaşık 14.000 sayfayı içeren, 46 ciltten oluşan elyazmaları, Titu Maiorescu tarafından 25 Ocak 1902 yılında yapılan bir toplantı sırasında Romen Dili Akademisi’ne (Romencenin en yüksek otoritesi) hediye olarak sunuldu.

“Luceafarul” (Akşam Yıldızı), “Oda in metru antic” (Antik Vezniyle Ode) ve “Epistles/Satires” (Beş Mektup) ünlü çalışmalarından bazılarıdır. Şiirlerinde sık sık doğaüstü, mitolojik ve tarihi konular kullandı. Genel olarak çalışmaları Alman Felsefeci Arthur Schopenhauer’ın etkisini taşımaktadır.

Eminescu, 3 Şubat 1989 tarihinde Bükreş’teki Marcuta (Marcutsa) hastanesine kaldırıldı, daha sonra Caritas Sanatoryumun’da da bir süre tedavi gördü. 15 Haziran 1889 yılında sabah saat 04:00 sıralarında Doctor Şutu’nun Sanatoryumu’nda tedavisi sürerken öldü. 17 Haziran’da Bellu Mezarlığı’nda bir ıhlamur ağacı altında toprağa verildi. Ölümünden sonra 28 Ekim 1948 tarihinde Romen Dili Akademisi üyeliğine seçildi. Annesi Raluca Iuraşcu Moldova Aristokratı bir ailenin varisiydi.

Ünlü tarihçi Nicolae Iorga, Eminescu’yı Modern Romen Dili’nin manevi babası olarak değerlendirir. Eminescu, Romanya’nın en büyük ve ülke şiirini en iyi temsil eden şairi olarak görülmektedir. Ünlü şairin en önemli eserleri: Doina (Özlem), Lacul” (Göl), Luceafarul” (Gece Yıldızı)