Romanya ve Moldova’nın geleneksel işlemeli bluzu (altiţă), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Kültür Kuruluşu UNESCO korumasına alındı. Fas’ın Rabat kentinde toplanan UNESCO, Romen kraliçesi Maria’ya kadar uzanan geleneksel bayramlaşma gömleğini, insanlığın Somut Olmayan Miras listesine dahil etti.
ALTIȚĂ BLUZLARI TAMAMEN EL İŞLEMELİ YAPILIYOR
Omuzda işlemeli (altiță olarak adlandırılan) geleneksel bluz sanatı, erkekler ve kadınlar için Romanya ve Moldova folklorik halk kıyafetlerinin önemli bir aksesuarı sayılıyor. El emeği, göz nuru çok ince dikiş teknikleri kullanılarak yapılan zengin ve renkli süslemeli bluz; keten, pamuk veya kenevir ipinden yapılıyor. Stiller ve teknikler, bölgeye ve giyen kişinin yaşına ve ayrıca bluzları yapan kadınların becerilerine göre değişiyor. Motifler ve süslemeler de bölgeye göre değişiyor. Geometrik ve stilize kayıtlardan organik şekillere ve kasvetli renklerden canlı renklere kadar uzanan bir işleme kültürü var.
AİLE İÇİNDE NESİLDEN NESİLE AKTARILIYOR
Rengarenk geleneksel Romen bluzları genellikle aile içindeki kadınlar tarafından nesilden nesile aktarılıyor. Son yıllarda müze, okul ve eğitim merkezlerinde bu geleneksel gömlek sanatı ile ilgili kurslar verilse de esas zanaatkarlık yalnızca bu işe gönül vermiş kadınlarla aile içinde gelişiyor. Altiță bluzu aynı zamanda Romen toplumunun geçmişiyle bağını sürdürdüğü bir geleneksel bayram kıyafeti haline gelmiş durumda.