Türkiye, tazminata mahkum edildiği ‘iki hakim’ davasında AİHM’ye sahte delil sunmuş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mahkûm olan hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in yaptığı başvuruda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Türkiye’nin AİHM'e gönderdiği savunmada sahte delil skandalı damgasını vurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “PDY” iddiasıyla tutuklanıp mahkum olan Mustafa Başer ve Metin Özçelik isimli hakimlerin yaptığı başvuruda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar vererek tazminata mahkum etti.

TÜRKİYE, AİHM’YE SAHTE DELİL GÖNDERMİŞ!

AİHM’nin bugün açıkladığı ve Türkiye’yi mahkum ettiği hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik kararında skandal niteliğinde bir ayrıntı dikkat çekti. Hükümetin, hakimlerin haklı bir şekilde tutuklandığını savunmak için AİHM savunmasına ‘sahte delil’ eklediği belirlendi.

Türkiye, hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik’in makul şüphe kapsamında tutuklandığı argümanını kuvvetlendirmek ve AİHM’i manipüle etmek için sahte delil sundu. Hükümetin sunduğu sahte delile Başer ve Özçelik kararının 184’üncü paragrafında yer verildi.

Türkiye’nin, iki hakimi mahkum etmek için kullandığı ve sahte olduğu belirlenen söz konusu mektubu AİHM savunmasında kullanması skandal olarak nitelendi.

ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK MADDESİ İHLAL EDİLDİ

2015 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili (AİHS) 5. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.

TÜRKİYE, BAŞVURU SAHİPLERİNE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Karar gereği Türkiye, “yasa dışı örgüte üye olmak” ve “görevlerini suistimal” suçlarından 2017 yılında suçlu bulanan başvuru sahiplerine 5’er bin euro ödeyecek. Türkiye, daha önce de farklı kararlarda yine AİHM tarafından 710 yargı mensubuna daha tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Gerekçeli kararda, başvuranlar hakkında ceza soruşturması başlatabilmek için önceden izin alınmadığı için ilk tutukluluk hallerinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

SUÇ İŞLEDİKLERİNE DAİR MAKUL ŞÜPHE YOK

AİHM ayrıca, şikayet başvurunda bulunanların bir suç işlediklerine dair ilk tutuklulukları sırasında makul bir şüphenin bulunmaması nedeniyle Türkiye’nin AİHS’nin ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti.