Avrupa’nın yarısı kuraklık riski altında

Avrupa Birliği (AB) Araştırma Merkezi, Avrupa topraklarının yüzde 44'ünün kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Ortak Araştırma Merkezi, Avrupa topraklarının yüzde 44’ünün kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Araştırma Merkezinin İngiltere’yi de dahil ederek hazırladığı temmuz raporuna göre, AB topraklarının yüzde 44’ü “uyarı”, yüzde 9’u “alarm” seviyesinde kuraklık riski altında.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen ülkelerin başında İtalya geliyor. En şiddetli kuraklık, ülkenin kuzeyindeki Po Nehri havzasında görülüyor. İspanya’da su rezervlerindeki doluluk oranının da son on yılın ortalamasından yüzde 31 düşük olduğu ölçüldü.

Portekiz’de de hidroelektrik enerjisi üretmek için kullanılan suyun son 7 yıl ortalamasının yüzde 50 oranında gerilediği tespit edildi. Aşırı sıcaklar, özellikle Fransa, Romanya, İspanya, Portekiz ve İtalya’da tarımsal verimi olumsuz etkiliyor. Gelecek aylar için de olumsuz hava tahminleri yapılırken, bu durum su arzını tehlikeye atıyor. Kuraklığı azaltma stratejileri şu anda son derece önemli olsa da sorunun temel nedeni olan iklim değişikliği ve su döngüsünün bozulmasıyla mücadeleye önem verilmesi tavsiye ediliyor.

Güney Avrupa ülkeleri, aşırı sıcaklar ve orman yangınlarıyla mücadele ederken, özellikle bugün itibarıyla hava sıcaklıkları Belçika, Almanya, İngiltere gibi ülkeleri de etkiliyor. 40 derecelere varan, hatta aşan sıcaklıkların tahmin edildiği bu ülkelerde çeşitli uyarılar yapıldı, önlemler alındı.

KURAKLIK DALGASI ROMANYA’YI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Avrupa’yı etkileyen sıcak hava dalgası ve kuraklık Romanya’nın da büyük bir bölümünü olumsuz etkiliyor. Tuna nehri, son 30 yılın en düşük seviyesine inerken, ülkenin büyük bir bölümünün kuraklıktan etkilendiğini söyleyen Çevre Bakanı Tanczos Barna, suyun dikkatli kullanımı ve israf yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Romanya’nın yüzde 75’inin kuraklıktan etkilendiğini söyleyen Barna, bazı bölgelerde ortalama yıllık yağışın yarısı kadar yağış kaydedilemediğini belirtti.

BAZI YERLEŞİM YERLERİNDE SU SIKINTISI YAŞANIYOR

Devlet Su İdaresi Kurumu da yaptığı uyarıda Romanya genelinde yaklaşık 100 yerleşim yerinde su sıkıntısı çekildiğini duyurarak vatandaşların suyu dikkatli kullanmalarını istedi.

SÂLAJ KIRSALINA TANKERLERLE İÇME SUYU SAĞLANIYOR

Sălaj ili kırsalındaki birçok yerleşim yeri içme suyu sorunu yaşıyor. Kuraklık nedeniyle içme sularının temin edildiği çeşme ve kuyuların kuruması nedeniyle içme suyuna erişmekte güçlük çeken bölge halkına belediye ve askeri birliklerden tankerle su temin ediliyor.

BARAJ GÖLLERİNDE DEBİ DÜŞÜYOR

Su Kaynakları İdaresi’nden (ANAR) yapılan açıklamada da Romanya genelindeki 40 göldeki su hacminin doluluk oranının bir önceki döneme göre yüzde 77,36’ya düştüğünü duyurdu. ANAR duyurusunda, suyun ülke genelinde rasyonel kullanılması ve israf edilmemesi çağrısında bulundu.

ÇİFTÇİLER YAĞMUR DUASINA ÇIKTI

Ekinleri kuraklıktan olumsuz etkilenen Galați’ın Cudalbi köyü sakinleri yağmur duasına çıktı. Belediye başkanı Grigore Gheonea ve Rahip’in çağrısı ile dua eden köylüler umutlarının yağacak yağışta olduğunu ifade ettiler.

İKLİM UZMANINDAN UYARI: “2050’DE BĂRĂGAN OVASI ÇÖLLEŞEBİLİR!”

Aşırı sıcaklıklar etkisindeki Romanya’daki iklim uzmanı Roxana Bojariu, global ısınmanın önüne geçilmediği takdirde 2050 yılına kadar Romanya ile ilgili yapılan iklim senaryosuna göre Bărăgan ovasının 50 derece sıcaklıklarla çölleşebileceğini ileri sürdü.

Bojariu, Digi24e yaptığı açıklamada küresel ısınmanın tahminlerin ötesinde arttığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bărăgan’da 2050 yılına kadar maksimum sıcaklık 50 santigrat dereceye ulaşılabilir. Küresel ısınmanın bu durumlara gelmemesi için harekete geçilmeli”